Vraag en antwoord index
HDSR werkt vanaf augustus 2020 samen met drie innovatiepartners voor het project Sterke Lekdijk. De drie innovatiepartners gaan werken aan de 6 deeltrajecten van Sterke Lekdijk. Deelproject SAS is het 4e deelproject waar de innovatiepartners ingezet gaan worden. De innovatiepartners zijn dus al aan het werk in project Sterke Lekdijk, maar starten in de planuitwerkingsfase na vaststelling voorkeursalternatief in project SAS. De innovatiepartners kijken ook mee in het voorkeursalternatief van het project SAS, zodat innovatieve oplossingen zoveel mogelijk kunnen worden benut bij de verdere uitwerking. Daarnaast heeft het meerwaarde om uitvoeringskennis al in de ontwerpfase mee te nemen. Daardoor kan bijvoorbeeld ook het risico op schade tijdens de uitvoering worden beperkt.
De dijk is afgekeurd volgens de huidige veiligheidsnormen voor primaire keringen. Daarom is het project Sterke Lekdijk opgestart en moet de dijk versterkt worden. Door het Rijk zijn nieuwe normen vastgesteld waar de dijk aan moet voldoen. Daarnaast is de Lopikerwaard nu onderdeel van het gebied Centraal Holland waardoor de dijk een andere (hogere) normering heeft gekregen. Door de genoemde wijzigingen is na berekeningen gebleken dat de dijk niet meer voldoetaan de normen die door het rijk is gesteld. De veiligheidsopgave van de dijk van Salmsteke-Schoonhoven is opgenomen in de Nota Kansrijke Oplossingsrichtingen bij achtergronddocumenten.
Indien er een initiatiefnemer voor dit plan is kan dit onderzocht worden op haalbaarheid. Bij de gemeenten en het waterschap ligt dit initiatief momenteel niet. Bewoners al dan niet via een bewonersvereniging dienen dit zelf aan te kaarten. Voor de meerkosten dient aanvullende financiering gevonden te worden.
Het verwijderen van bomen (en andere beplanting) kan nodig zijn om de dijkwerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Wij begrijpen dat u vervolgens mogelijk behoefte/de wens heeft om weer beplanting terug aan te brengen. Het waterschap is terughoudend met het toestaan van beplanting anders dan gras, zeker binnen de zone waterstaatswerk van de waterkering. Welke regels/verplichtingen er gelden kunt u vinden op de website van het waterschap. Bij twijfel kunt u het beste een vooroverleg aanvragen.
De verkenningsfase resulteert in het Voorkeursalternatief dat wordt vastgesteld door het algemeen bestuur van HDSR. De planuitwerkingsfase resulteert in een projectbesluit dat wordt vastgesteld door de Gedeputeerde Staten van de Provincie Utrecht. Dit projectbesluit is het besluit waar zienswijzen op ingediend kunnen worden en waar tegen bezwaar gemaakt kan worden. in de presentatie van de bewonersavonden in november 2019 is hier een dia over opgenomen. Zie ook website SAS: planning.
Na het vaststellen van het voorkeursalternatief worden in de planuitwerkingsfase vanaf eind 2021/ begin 2022 gesprekken opgestart. In het voorkeursalternatief is vastgelegd of er een grondoplossing of constructieve oplossing of een combinatie van deze twee plaats zal vinden.
Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is een alliantie van waterschappen en het ministerie van I&W. Er is een budget gereserveerd voor het project, maar dit is geen definitief plafond. Het hoogwaterbeschermingsprogramma toets het voorkeursalternatief en de bijbehorende raming op de uitgangspunten en op basis hiervan wordt het budget vastgesteld. HDSR heeft veel invloed op het voorkeursalternatief en zal ook vooraf toetsen bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma of dit aan de subsidievoorwaarden voldoet.
Een slechte staat van de grasbekleding is bij ons niet bekend. Hoe goed de grasbekleding moet zijn is afhankelijk van de locatie (veel/weinig golven). Dit is een balans tussen belasting (golven, stroming) en sterkte van bekleding (gras/stenen/asfalt en onderliggende klei). Als de kwaliteit van de grasbekleding onvoldoende is kan gedacht worden aan:
- Ander maaibeheer, eventueel bijzaaien, etc.
- Vaak zitten de zwakke plekken rond paaltjes, bankjes, brievenbussen, etc. Dit soort locaties goed met klei aansluiten helpt.
- In het uiterste geval, of bij grootschalige werkzaamheden kan gedacht worden aan:
- Vervangen van de klei bekleding onder de grasmat.
- Steenbekleding aanbrengen.
- Buitentalud verflauwen.
Dit betreft de met gras beklede buitenzijde van de dijk. Het gaat om de hele bekleding van gras inclusief onderliggende kleilagen. De hele buitenbekleding van de dijk is na nader onderzoek goedgekeurd. Aan de binnenzijde is bekleding onderdeel van de Hoogteopgave GEKB. Hier is meer over te vinden in de schematiseringshandleiding grasbekleding (Schematiseringshandleiding Grasbekleding, WBI 2017. - Helpdesk water)
Dit is de beheerwijze die nu door HDSR wordt toegepast. Door 2x per jaar te maaien ontstaat een gevarieerde vegetatie met verschillende worteldieptes. De verschillende worteldieptes zorgen voor een goede wapening van de grond. Meer informatie is te vinden op https://handreikinggrasbekleding.nl/.
De aanblik van de binnenkant is onder andere afhankelijk van het type (maai)beheer. Dit hangt ook weer af van uw keuze of u de verkochte grond weer terug in gebruik neemt.
Aan het einde van de Verkenningsfase wordt het voorkeursalternatief vastgesteld. Dit voorkeursalternatief geeft het maximale ruimtebeslag weer en dat is de ruimte die de dijkversterking in gaat nemen. Hieruit is af te leiden wat de ruimtelijke consequenties zijn op particuliere percelen. In de planuitwerkingsfase, die eind 2021/ begin 2022 gaat starten, zal het voorkeursalternatief verder in detail op perceelniveau uitgewerkt worden. Deze planuitwerkingsfase duurt 2 jaar. In deze periode zal duidelijk worden wat de dijkversterking gaat betekenen op de percelen aan en op de dijk.
Hier vallen onder recreatieve routes en recreatief gebruik van de dijk (wandelen, fietsen) en bestaande horeca en verblijfsfuncties.
De kansrijke alternatieven worden goed ingepast in de verschillende dijkzones. Later in het proces kan blijken dat maatwerk per dijkvak of zelfs op perceelniveau efficiënter of doelmatiger is. De kansrijke alternatieven worden eerst beoordeeld voor alle dijkzones om zo acceptabele (realistische) keuzes te kunnen maken richting voorkeursalternatief.
Na vaststelling voorkeursalternatief door het Algemeen Bestuur van HDSR zal in de planuitwerkingsfase per particulier perceel het ontwerp ingepast worden en overleg zijn Daarnaast is er in de planuitwerkingsfase nog ruimte voor inspraak op plan en de keuzes die hierin zijn gemaakt.
Het concept voorkeursalternatief wordt gedeeld tijdens een bewonersbijeenkomst. Er wordt dan een toelichting gegeven op de keuzes in het concept ontwerp. Suggesties voor verbetering van het ontwerp kunnen dan worden aangedragen door de bewoners en worden meegenomen in het verder uitwerken van het definitieve voorkeursalternatief.
Het ruimtebeslag van de dijkversterking kan nog 5 m meer of minder worden. Op specifieke locaties kan de afwijking oplopen tot 10 m. Dit geldt voor zowel de binnenzijde als de buitenzijde van de dijk.
Dit is een naam van een van de landschappelijke zones gekozen op basis van het Ruimtelijk Kwaliteitskader SAS. Zo is een andere zone Tuinen van Willige Langerak genoemd op basis van het gebied. Dit is in de Nota van Uitgangspunten zo beschreven en is een keuze van de landschapsarchitect samen met het projectteam SAS om de zones te kunnen onderscheiden.
Het projectteam SAS is in gesprek met Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer om te kijken of er buitendijkse maatregelen voor de dijkversterking, zoals een klei-ingraving, gecombineerd kunnen worden met het ontwikkelen van natuur, recreatie e.d. in de uiterwaarden. De werkzaamheden van de Provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer bevinden zich nog in de onderzoeksfase. Als blijkt dat een combinatie met de dijkversterking haalbaar is gezien de planning, projectomvang en locatie zal dit verder worden uitgewerkt in het voorkeursalternatief.
Het streven is om bij het Voorkeursalternatief ook de meekoppelkansen volledig in beeld te hebben. Bij de nota kansrijke oplossingen is ook de memo meekoppelkansen bijgevoegd waar een overzicht is gegeven van de mogelijke kansen, die nu onderzocht worden.