Presentatie innovatief filterscherm tegen piping bij project Sterke Lekdijk

Gepubliceerd op 15 september 2021

Op woensdag 8 september presenteerde Mourik Infra bv het Prolock Delta Filterscherm. Dit vond plaats op hun test- en ontwikkellocatie in Groot-Ammers. Het scherm is oorspronkelijk ontwikkeld als kunststof damwand door Profextru bv.

Samen met Profextru bv ontwikkelt Mourik Infra bv nu de toepassing van een geperforeerde versie van dit product. Het is een innovatieve oplossing tegen het wegspoelen van zand onder de Nederlandse dijken wat piping wordt genoemd. De bijeenkomst was  georganiseerd voor de betrokken partners van het project. De engineers en specialisten gingen uitgebreid in op het ontwikkelproces van de techniek. Hierna bekeken de deelnemers de zelfontwikkelde schaalproeven van dichtbij.

Productinnovatie als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma

Het Prolock Delta Filterscherm is de eerste concrete productinnovatie in het project Sterke Lekdijk als onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Binnen dit project wordt in een innovatiepartnerschap samengewerkt met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Mourik Infra bv, Lek-ensemble en Van Oord. Doel is om innovaties door te kunnen ontwikkelen, deze kennis te delen en toe te passen in de verschillende projectgebieden. Bij een succesvolle doorontwikkeling wordt de techniek in 2023 als eerste toegepast in het deelproject Salmsteke over een lengte van 1200 meter.


Meer informatie

Grote belangstelling voor de toelichting van de schaalproeven

Verschillende partners kijken naar de demonstratie van het filterscherm.