Aanleggen opstelplaatsen mobiele pompen Caspargouw en Zuidersluis

De aanleg van de opstelplaats voor mobiele pompen bij gemaal Caspargouw in Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede) is afgerond. Doel is om tijdens de inzet van de KWA via tijdelijke pompen extra water aan te kunnen voeren vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal.

Opstelplaats bij gemaal Caspargouw

De opstelplaats bij gemaal Caspargouw in Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede) ligt er.

Vanaf de opstelplaats kunnen mobiele pompen tijdens extreme droogte, extra water vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal naar Utrecht aanvoeren om het water in het Kromme Rijngebied en de stad Utrecht op peil te houden.

Naast deze opstelplaats zijn twee afsluitbare watertransportleidingen onder de weg (door de kade) aangelegd en is de bestaande elektriciteitsvoorziening uitgebreid.

Gemaal Caspargouw bij Cothen

20230421_120846

Gemaal Caspargouw ligt langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit gemaal zorgt voor de aanvoer en afvoer van overtollig water naar het achterliggende Kromme Rijngebied.

Op de foto ziet u de nieuwe opstelplaats voor de tijdelijke pompen.

Contact

Arianne van Trigt
Arianne van Trigt
Omgevingsadviseur

Het projectplan Caspargouw

Het projectplan ‘Opstelplaats mobiele pompen Caspargouw’ is op 13 april 2021 definitief vastgesteld.

De tijdelijke noodpompen tijdens inzet KWA 2022

DJI_0027

Tijdens de inzet van de KWA, in de zomer van 2022, zijn opnieuw noodpompen ingezet. Deze tijdelijke pompen werden toen met een aggregaat van stroom voorzien.

Nu het project klaar is, maken de tijdelijke pompen tijdens extreme droogte gebruik van het stroomnet en is het afsluiten van de weg vanwege de leiding van de noodpomp niet meer nodig.

De voorbereidingen zijn in volle gang

Werk in uitvoering

De damwand staat

De damwand staat

Een nieuw kunstwerk

Hier kunnen de nieuwe wateraanvoerbuizen straks doorheen

Opstelplaats bij de Zuidersluis

Om extra water te kunnen leveren zijn mobiele pompen nodig. Een van de locaties waar de mobiele pompen komen te staan, is bij de Zuidersluis te Utrecht.

De verwachting is dat opstelplaats Zuidersluis veel minder vaak ingezet gaat worden (eens in de dertig jaar) dan de mobiele pompen bij Caspargouw. Na onderzoek door de aannemer is gebleken dat de verharding die aanwezig is, voldoet aan de eisen om mobiele pompen op te plaatsen.

Voor deze locatie is één pomp voldoende. Op deze locatie zijn geen maatregelen nodig. Er is wel een plan opgesteld waarin de pompopstelling en de pomp beschreven staan.

De locatie van de beoogde opstelplaats

Locatie beoogde opstelplaatsen Zuidersluis