Transport en vervanging immense deuren Waaiersluis Gouda

De nieuwe waaierdeuren voor de Waaiersluis in Gouda zijn via een speciaal transport aangekomen uit Duitsland. Bij de overslaglocatie ‘Het Vette varken’ in Haastrecht is de 1e deur op een ponton geladen en naar Gouda gevaren. De 2e deur gaat maandag 23 april 2018 op transport naar de Waaiersluis in Gouda. Het vervoer via de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel (GHIJ) leverde veel bekijks op.

Bijzondere klus

Vanaf maandag 23 april 2018 begint de aannemer met de vervanging van de waaierdeuren. Hiervoor worden vier dagen uitgetrokken. De oude waaierdeuren worden eruit gehaald en op de kant gezet. De her te gebruiken onderdelen van de oude waaierdeuren worden losgehaald en overgezet op de nieuwe. De deuren zijn maar liefst 5,5 bij 4,5 meter.

Stremming tijdens werkzaamheden

De sluis is tijdens de werkzaamheden volledig gestremd voor zowel het vaarverkeer als voetgangers.

Overdracht van Rijkswaterstaat

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft het Waaiercomplex enkele jaren geleden in eigendom gekregen van Rijkswaterstaat, met de overdracht van de (GHIJ). Het complex bestaat uit het Waaiergemaal, spuisluizen en de schutsluis. Na het eerder opknappen van de spuischuiven, is de Waaierschutsluis nu aan de beurt. De waaierdeuren verkeren in slechte staat.

Tegen de stroom in

De bouw van het sluizencomplex, als onderdeel van de kanalisatie van de Hollandsche IJssel, begon in 1856. Hoofdingenieurs van de Waterstaat ontwierpen het complex dat in 1860 open ging voor het scheepvaartverkeer.

In de jaren 1919-1920 is de waterkering in zijn geheel verhoogd tot het huidige niveau. Het sluizencomplex is gerenoveerd in 1984. De schutsluis heeft twee waaierdeuren. Daarom kreeg het de naam Waaiersluis.

Een waaiersluis is een type schutsluis dat voor het eerst in 1808 is toegepast. Het bijzondere is, dat de sluisdeuren naar beide kanten toe, ook in stromend water, gesloten kunnen worden. Dat kan zelfs tegen de stroom in.

Juist vanwege de waaierdeuren kan de sluis behalve als schutsluis, ook nog functioneren als uitwaterings-, inundatie- en tijsluis.