Bijzonder werk, dat baggeren!

Er wordt momenteel gebaggerd in de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. En dat levert regelmatig unieke vondsten op.  We vroegen Caroline Schilder, de omgevingsmanager vanuit J.P. Schilder B.V. naar haar ervaringen tijdens de werkzaamheden.

Je spreekt dagelijks met omwonenden. Wat hoor je zoal terug van de omgeving?

“We krijgen vooral veel hulp van de mensen uit de omgeving. Ze melden bijvoorbeeld dat ze een bootje hebben of dat er overhangende takken zijn. Ook zijn zij onze oren en ogen. Zo liet een oplettende bewoner weten dat een van de beunbakken was losgehaald. Soms maken omwonenden zich ook zorgen, bijvoorbeeld dat het baggeren van invloed is op de beschoeiing. Ik vind het persoonlijk het leukst als kritische bewoners achteraf laten weten dat alles goed verlopen is. Laatst werd ik gebeld door een mevrouw die eerder kritisch was. Zij gaf complimenten voor de uitvoering en het communicatieproces.”

Welke bijzonderheden zijn jullie al tegengekomen tijdens het baggeren?

“We komen echt van alles tegen tijdens het baggeren. Van autobanden tot winkelkarretjes, uitlaten van auto’s en oude fietsen. In Nieuwegein en IJsselstein kwamen we 25 lege kluizen tegen, gek he? Dit wordt allemaal uit het water gehaald en afgevoerd naar een erkende verwerker. Ook stuitten we in de vorige fase op een autowrak, ook een bijzondere vondst. Er bleek gelukkig niemand in te zitten!”

Heb je nog een leuk weetje over baggeren?

“Baggeren is echt een vak apart: je kunt namelijk niet onder water kijken! Alles gaat dus via de computer. We werken met een machinist die niet alleen gevoel heeft voor het baggerwerk, maar ook voor het beeldscherm. Pas weken later ziet hij na een peiling hoe zijn werk er precies uitziet. En doordat een watergang gemiddeld maar één keer in de zoveel jaar wordt gebaggerd, zijn er niet altijd projecten dicht bij huis. Daarom werken wij door heel het land en zitten onze jongens doordeweeks bij het project in de kost.”

Hoe ziet de planning er de komende tijd uit?

“We zijn nu al over de helft, een mooie prestatie! We baggeren nog door tot aan de start van het vaarseizoen op 1 april. We baggeren met twee sets tegelijk en willen voor 1 april tot en met Oudewater gekomen zijn. Eén set werkt van Achthoven tot de brug in Montfoort, de andere set vanaf de brug in Montfoort tot en met Oudewater. Volgend jaar in oktober gaan we dan weer verder met laatste gedeelte; van Oudewater tot en met Haastrecht. In november 2022 zijn we klaar. In de Baggerportal is alle actuele informatie te vinden over de verschillende fases van het project. Daar kunnen ook opmerkingen en wensen per project of specifieke locatie met ons gedeeld worden.”


Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met Caroline Schilder, omgevingsmanager J.P. Schilder B.V., telefoonnummer: 06 43542776.