Jeugddijkgraaf

Onze jeugddijkgraaf

Knipsel Sophie 1
Sophie Lugthart

Onze jeugddijkgraaf vertegenwoordigt De Stichtse Rijnlanden in het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur. Daarnaast is hij/zij/die actief in ons eigen werkgebied. Van voorjaar 2023 tot voorjaar 2024 is Sophie Lugthart onze jeugddijkgraaf geweest. Ze zit op het Kalsbeek College in Woerden.

Even voorstellen

Intro

Hoihoi, mijn naam is Sophie Lugthart. Ik ben zeventien jaar en ik kom uit het dorpje Harmelen. Ik zit in zes atheneum en in mijn vrije tijd hou ik mezelf bezig met schoolwerk, boeken lezen, sporten en de wereld ontdekken! Ik ben van februari 2023 tot april 2024 jeugddijkgraaf geweest bij waterschap De Stichtse Rijnlanden. Dat was een heel leuk jaar!

Liefde voor de natuur

Ik ben niet voor niks jeugddijkgraaf geworden. Ik hou ontzettend veel van de natuur, waar ook de wateren onder vallen. Sinds ik kon lopen was ik al bezig met de omgeving ontdekken en dat doe ik nu nog steeds. Als ik op vakantie ben dan ben ik het liefst bezig met het verkennen van de plaats waar ik ben. Dat doe ik door middel van te wandelen en nieuwe mensen te leren kennen. Ik hou me dan ook vaak bezig met de stand van zaken met het water in de omgeving; Hoe loopt de rivier? Is er veel regen gevallen in de afgelopen periode? Etc. Ik hou er ook erg van om de wereld te ontdekken, nieuwe steden bezoeken en nieuwe culturen te leren kennen, dat vind ik het leukste wat er is.

Eindexamen

In mei 2024 doe ik eindexamen. Daarna ga ik eerst lekker vakantie vieren en in september starten met de studie International & European Law. Het waterschap gaat mij dan waarschijnlijk ook weer terugzien, want ik wil graag lid worden van de nieuwe Waterraad.

Gemaal Vilsteren bij de Vecht in Overijssel (ander waterschap!)

8+9dec'23 weekend met landelijk Jeugdwaterschap

4ed5c27f-0867-46bd-83b0-da19ed8aa8e1

Dit keer kwam het landelijk Jeugdwaterschap op bezoek bij ons waterschap!

Gedaan:

23 april '24 Afscheid genomen als jeugddijkgraaf

23mrt'24 Training media & presenteren met het Landelijk Jeugdwaterschap

8+9dec'23 Landelijk Jeugdwaterschap op bezoek bij ons waterschap!

9nov'23 Naar het Deltacongres in Groningen

23sep'23 met het landelijk Jeugdwaterschap het bezoek aan de Deltacommissaris voorbereiden

9+10juni'23 weekend met het landelijk Jeugdwaterschap bij waterschap Rijn & IJssel

2juni'23 gastles waterschap & waterveiligheid aan een 4e klas op mijn eigen school

24mei'23 officieel geïnstalleerd als jeugddijkgraaf in de vergadering van het Algemeen Bestuur, kijk mijn installatie terug in de video van de AB-vergadering fragment 07:09 - 15:28

12apr'23 mee met een introductiedag van het Algemeen Bestuur

Volg het Jeugdbestuur op Instagram

Instagram profielfoto Sophie+Sietske

Nationaal Jeugdwaterschap

Het nationale jeugdwaterschap is een groep jongeren tussen de 15 en 18 jaar die de verschillende waterschappen vertegenwoordigt. Het jeugdwaterschap wil ervoor zorgen dat jongeren meer betrokken worden bij waterbeheer in eigen land.

Vertegenwoordiger

Onze jeugddijkgraaf vertegenwoordigt De Stichtse Rijnlanden in het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur. Dit bestuur komt 4 keer per jaar bij elkaar. Samen vormen de jonge bestuurders de ‘jongerendenktank’ van de waterschappen.

Ook jeugddijkgraaf worden?

Lijkt het je leuk om jeugddijkgraaf te worden bij De Stichtse Rijnlanden? Vanaf 23 april 2024 hebben we weer plek. Je kunt nu al solliciteren door het aanvraagformulier in te vullen. Je hoeft alleen het eerste deel over wie jij bent in te vullen + het laatste deel over jeugdbestuurders.