Verhalen maken de dijk!

Op 13 februari 2019 organiseerde het waterschap twee erfgoedbijeenkomsten, één in Amerongen en één in Wijk bij Duurstede, om verhalen over de dijk op te halen

Verhaallijn - afbeelding kern Wijk bij Duurstede
Zicht op de stadshaven van Wijk bij Duurstede

900 jaar Nederrijn- en Lekdijk

De dijk tussen Wijk bij Duurstede en Amerongen heeft een unieke geschiedenis. Er zijn vele bijzondere verhalen verbonden aan deze dijk. Verhalen over 900 jaar wonen en werken aan de dijk. Bewoners uit het gebied namen foto’s, brieven en kaarten mee naar de bijeenkomsten en vertelden wat zij belangrijk vinden en waar zij herinneringen aan hebben.

De Tweede Wereldoorlog was een vaak terugkerend onderwerp. Zo is bijvoorbeeld een bewaker van kamp Amersfoort op één van de boerderijen aan de dijk in mei 1945 gevangen genomen. En er is verteld over de ‘pilotenroute’ voor geallieerde piloten die vochten bij de Slag om Arnhem. Dankzij deze route werden zij via de Ridderhofstad Natewisch veilig naar de Betuwe gesmokkeld.

Zo kwamen meer bijzondere verhalen naar boven. Over schilders die in het veerhuis van Wijk bij Duurstede verbleven; arbeiders die met het Veer naar de steenfabriek De Lunenburg gingen; het dijkleger; de oorspronkelijke inlaatsluis van de Kromme Rijn, die nog altijd in het dijktalud bij Kasteel Wijk bij Duurstede ligt en het hoogwater van 1998, toen de kade bij Kasteel Amerongen net niet is doorgebroken.

Geschiedenis zichtbaar maken

De verhalen willen we zoveel mogelijk inpassen in onze plannen voor de dijkversterking. Waardevol erfgoed behouden en de geschiedenis van de dijk waar mogelijk zichtbaar en beleefbaar maken.