De Wereld Spoelt Door

Gepubliceerd op 14 november 2022

En wij in Nederland ook. Dagelijks spoelen we zo’n 35 liter water door de wc of het afvoerputje. Maar helaas worden ook zaken die niet in de wc thuishoren doorgespoeld. Zoals vochtige doekjes, maandverband, tampons en condooms. Bijna 4 op de 10 Nederlanders spoelen deze zaken door de wc, blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen.

Daarom doen de waterschappen in de opmaat naar Wereld Toiletdag op 19 november de oproep: spoel alleen de 3 P’s door: poep, plas en (wc-)papier!

Maar er staat 'doorspoelbaar' op?

Bij veel vochtige doekjes staat op de verpakking dat de doekjes biologisch afbreekbaar zijn en doorgespoeld kunnen worden. Maar daar zijn de waterschappen het niet mee eens. De doekjes kunnen misschien wel biologisch afbreekbaar zijn, maar dat duurt wel een week of langer. Dan zijn deze doekjes allang bij de rioolwaterzuivering, waar ze samen gaan klonten en verstoppingen kunnen veroorzaken.

Vette leidingen en pompen

Ook frituurvet wordt door bijna 4 op de 10 Nederlanders in de wc of de gootsteen gegooid. Op het moment van doorspoelen, is dit vet vaak nog vloeibaar. Maar zodra het vet afkoelt, gaat het stollen. Dit gestolde frituurvet gaat aan de binnenkant van leidingen en pompen zitten, waardoor het moeilijker wordt om rioolwater door de leidingen te pompen. Ook kan gestold frituurvet samenklonten met doorgespoelde vochtige doekjes.

Douche zonder microplastics

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan 80% van de Nederlanders nog niet bewust kiest voor shampoo en douchegel zonder microplastics. Zo komen er veel microplastics, extreem kleine plasticdeeltjes, terecht bij de rioolwaterzuivering. De waterschappen doen hun best, maar kunnen helaas niet alle microplastics uit het water zuiveren. Zo komen deze plasticdeeltjes uiteindelijk toch terecht in sloten of meren en dat is niet goed voor het milieu.

Helpen door goed doorspoelen

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders graag bij willen dragen aan schoon water, maar niet goed weten hoe. Terwijl je thuis al veel kan doen. Bijvoorbeeld door goed te letten op wat je doorspoelt. Door alleen de 3 P’s door de wc te spoelen, frituurvet gescheiden in te leveren, het vet vóór het afwassen met keukenpapier uit je koekenpan te vegen en microplastic-vrije shampoo te kopen. Zo draag je bij aan schoon water en een goede werking van rioolwaterzuiveringen.


Rioolwateronderzoek

In de aflevering van Het Klokhuis van 27 oktober leer je van alles over de geheimen van poep, riolering en het schoonmaken van afvalwater.

Meer weten over Wereld Toilet Dag

Wereld Toiletdag is internationaal in het leven geroepen om het belang van een goed werkende wc en riolering te benadrukken. De waterschappen steunen dit. In Nederland is er gelukkig sprake van een goede riolering en maken we het rioolwater weer schoon, maar dat is niet vanzelfsprekend. Gemeenten en waterschappen werken daar dag in, dag uit hard voor.

Hoe lang zit jij op de wc?

3

Weten wat je nog meer kunt doen voor schoon water?

Op de pagina van de Waterbazen staan veel tips om bij te dragen aan schoon water. Je auto wassen in de wasstraat bijvoorbeeld.