Het waterschap tekent overeenkomst voor het terugwinnen van cellulose uit wc-papier

Gepubliceerd op 14 juli 2022

Op woensdag 13 juli heeft Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een overeenkomst getekend met Cellvation B.V. voor het bouwen van een installatie die cellulose uit het afvalwater terugwint bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Leidsche Rijn. De keten wordt gesloten met KWS als afnemer van de teruggewonnen cellulose.

Hernieuwbare grondstoffen uit gezuiverd wc-papier

De ambitie om grondstoffen terug te winnen uit afvalwater bestaat al een lange tijd. In praktijk bleek dit lastiger dan verwacht. In 2020 is in Leidsche Rijn een fijnzeefinstallatie in gebruik genomen als onderdeel van de uitbreiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Door het fijnzeven van het afvalwater wordt zeefgoed uit het water gefilterd. Het zeefgoed bestaat uit cellulosevezels die het restant zijn van gezuiverd wc-papier. Cellvation B.V. heeft een proces genaamd CellPro ontwikkeld, dat de cellulosevezels uit zeefgoed kan opwerken tot de grondstof Recell®. KWS gaat deze grondstof onder andere gebruiken in asfalt voor wegen en fietspaden. Het infrabedrijf bereikt hiermee een CO2-besparing van 90% ten opzichte van het reguliere product. Daarnaast is het een grondstof voor biocomposieten die ook in de infra worden gebruikt. Recell® kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van oeverbeschoeiing, gevelbekleding, verkeersborden en andere materialen. Het waterschap kan deze materialen dan weer gebruiken voor verschillende projecten en werkzaamheden. In de natuur komt cellulose voor in bomen en planten en zorgt voor de stevigheid van onder andere de bladeren en takken. Door de cellulose uit het afvalwater te recyclen, wordt er zo’n 2 ton CO2 uitstoot per ton omgezette cellulose bespaard.

Een nieuwe installatie

Om de cellulosevezels om te zetten in Recell© wordt een nieuwe installatie gebouwd bij de rwzi Leidsche Rijn. Deze wordt ontworpen om jaarlijks 700 ton Recell© te produceren en daarmee 1400 ton CO2 te besparen. Hiervoor wordt de afgevangen cellulose gedroogd en gehygiëniseerd. De verwachting is dat de installatie in het najaar van 2023 wordt opgeleverd.

Voor een beter klimaat, nu en in de toekomst

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is een duurzame organisatie. We ondervinden als waterschap iedere dag de gevolgen van klimaatverandering. Daarom doen we wat we kunnen om klimaatverandering tegen te gaan. Door energieneutraal te werken, grondstoffen terug te winnen, biodiversiteit te versterken en projecten duurzaam uit te voeren.


Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Stel dan je vragen via Twitter

Van Links naar rechts: Raymond van de Stadt van KWS. Eric van der Zandt, Maarten Boersen en Cis Apeldoorn van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Erik Pijlman en Coos Wessles van Cellvation B.V. Martijn Fokken van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Eric van Sonsbeek ingehuurd door Cellvation B.V.