Visdeurbel ruim 100.000 keer ingedrukt

Gepubliceerd op 15 juni 2021

Utrecht heeft de visdeurbel massaal omarmd. Vanwege de geslaagde werking en grote interesse gaat de visdeurbel volgend voorjaar weer live.

Sinds de start eind maart drukten mensen ruim 100.000 keer op de digitale bel, waardoor de sluiswachters bij de Utrechtse Weerdsluis een seintje kregen. Hierdoor konden vissen dit voorjaar de sluis passeren, op zoek naar plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. De website werd 2 miljoen keer bezocht en trok 440.000 unieke bezoekers. De visdeurbel is onlangs uitgeschakeld, omdat het trekseizoen van vissen voorbij is.

Wereldwijde interesse

Vanaf eind maart waren de beelden van de visdeurbel, een onderwatercamera bij de Weerdsluis, live te zien. Geïnteresseerden wisten de website www.visdeurbel.nl met digitale deurbel massaal te vinden. Met name uit Utrecht, maar ook uit de rest Nederland, Europa en andere delen van de wereld was er veel belangstelling voor het onderwaterleven in de Utrechtse grachten. Zo keken Spanjaarden, Taiwanezen en Canadezen mee naar ‘onze’ vissen. Mensen kwamen gemiddeld 4 à 5 keer naar de website.

Onderwaterleven analyseren

De visdeurbel bleek een mooie manier om kennis over de natuur onder water en in de stad te vergroten. De visdeurbel moet ook meer inzicht geven in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. De eerste resultaten zijn bekend. Zo verscheen de baars het vaakst voor de camera. Dat is een vaste bewoner van de wateren bij de sluis. Ook kwamen de snoek, blankvoorn en brasem veel in beeld. Ten slotte werden de paling en winde een aantal keer gespot. Die laatste is een echte riviervis. Dat laat zien dat de grachten en singels de verbinding vormen tussen de Vecht en Kromme Rijn en onderdeel zijn van een riviersysteem. De paling is een bedreigde vissoort. De duizenden foto’s worden de komende tijd verder geanalyseerd met behulp van data science-technieken.

Vissen persoonlijk doorgelaten

Elk voorjaar trekken duizenden vissen stroomopwaarts, op zoek naar een plekje om eitjes te leggen. Lange tijd vormde de Weerdsluis een obstakel, maar met de komst van de visdeurbel worden de oude sluisdeuren keer op keer voor hen geopend. Door de 440.000 unieke bezoekers van de website, is voor vrijwel elke vis persoonlijk op de bel is gedrukt. De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.