Nieuwe route 'Fietsen langs dijken en gemalen in de Lopikerwaard'

Gepubliceerd op 16 september 2019

Hoogheemraad Bernard de Jong reikte zaterdag 14 september tijdens Open Monumentendag in Jaarsveld het eerste exemplaar uit van de nieuwe fietsroute 'Fietsen langs dijken en gemalen in de Lopikerwaard'. Hij overhandigde de route aan 'Anna van Egmond', die voor de gelegenheid een reis door de tijd had gemaakt.

Bernard nodigde Anna uit om op de fiets te verkennen wat er de afgelopen vier eeuwen veranderd is in het water- en dijkbeheer. Maar ook om de sporen te zien van wat er nog uit haar tijd te zien is.

Fietsen langs dijken en gemalen

De fietsroute van circa 40 kilometer geeft een beeld van het waterbeheer van vroeger en nu in de Lopikerwaard. De route voert langs oude stoomgemalen en molens, maar ook langs hedendaagse gemalen; en langs sluizen, peilschaalhuisjes en wachthuispalen op de dijk, langs het schilderachtige riviertje de Vlist en over de Lekdijk met zijn weidse uitzicht.

Ook digitale versie via IZI-travel audiotour

Van de route is een papieren en een uitgebreide digitale versie beschikbaar. Download voor de digitale versie de IZI-travel-app op smartphone of tablet en volg de audiotour met routeaanwijzingen en verhalen over het waterbeheer van vroeger en nu!


'Anna van Egmond' bekijkt de nieuwe fietsroute. Tweede van rechts hoogheemraad Bernard de Jong, in het midden Dieny Scheffer, voorzitter van Kunst en Cultuur Lopik, de organisatoren van Open Monumentendag in Jaarsveld.