Opening 100e vispassage: goed voor de vis, goed voor de waterkwaliteit

Gepubliceerd op 8 mei 2025

Tijdens een feestelijke bijeenkomst opende hoogheemraad Gijs Stigter donderdag 8 mei officieel de 100e vispassage in ons gebied. Door het aanleggen van vispassages vormen sluizen en gemalen geen barrière meer voor vissen. Dit vergroot het leefgebied van vissen, wat goed is voor de visstand. Een gezonde visstand draagt op zijn beurt weer bij aan een goede ecologische waterkwaliteit. Vispassages leveren op deze manier een belangrijke bijdrage aan het behalen van de KRW-doelen, de Europese normen voor de waterkwaliteit.

Vispassages helpen de vis vooruit

Dammen, stuwen, sluizen en gemalen zijn nodig om wateroverlast of juist een watertekort te voorkomen. Tegelijkertijd vormen ze een onneembare barrière voor vissen. Door vispassages aan te leggen, is het mogelijk voor vissen om toch heen en weer te zwemmen tussen de plekken waar ze het beste kunnen overwinteren, voldoende voedselaanbod is en ze zich kunnen voortplanten.

Samenwerken voor vissen en voor waterkwaliteit

Het eigenaarschap en de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in ons land ligt bij verschillende overheden. Voor het vergroten van de leefwereld van vissen en voor het verbeteren van de ecologische waterkwaliteit is samenwerking cruciaal. Want zowel water als vissen houden zich niet aan de grenzen van een provincie of gemeente. De samenwerking bij deze 100e vispassage, een vislift tussen het  Amsterdam-Rijnkanaal (Rijkswater) en de kleinere sloten in de achterliggende polder, is hier een mooi voorbeeld van. Vertegenwoordigers van provincie Utrecht, Rijkswaterstaat en gemeente Nieuwegein waren bij de officiële openingshandeling aanwezig.

Vispassages belangrijk voor kwaliteit oppervlaktewater en KRW-doelen

De kwaliteit van het water heeft grote invloed op de visstand. Tegelijkertijd draagt een goede visstand ook weer bij aan een goede ecologische waterkwaliteit. Een gezond ecosysteem is beter in staat om natuurlijke vervuiling te filteren. Vissen spelen daarnaast een belangrijke rol in de voedselketen en het evenwicht tussen verschillende mechanismen in het water.

Eind 2027 moet ook Nederland voldoen aan de Europese normen zoals vastgelegd in de KRW (Kader Richtlijn Water). Een onderdeel daarvan is een goed leefgebied voor de planten en dieren die in dat gebied thuishoren. Dit maakt dat het aanleggen van vispassages ook een belangrijke maatregel is in het werken aan de KRW-doelen.

Samen komen we verder. En de vis ook

Gijs Stigter, hoogheemraad De Stichtse Rijnlanden: “Verbeteren van de waterkwaliteit is als schaken op meerdere borden tegelijk, waarbij je op alle borden moet zien te winnen. Zo moet de hoeveelheid schadelijke stoffen die in het water terechtkomt omlaag, zuiveringsinstallaties zullen het rioolwater nog meer moeten zuiveren en is het belangrijk dat sloten zo ingericht en onderhouden worden dat waterplanten goed kunnen groeien. Als waterschap kunnen we dat niet alleen, hiervoor moeten alle betrokken partijen samen optrekken. Wel zullen we waar mogelijk het voortouw nemen. Daarom zijn wij al in 1993 begonnen met het aanleggen van de eerste vispassage en betrekken wij steeds meer partijen om het netwerk uit te breiden.”


Meer weten?

Lees ook meer over vispassages op www.hdsr.nl/vispassages.
Wilt u alle vispassages in ons gebied zien? Bekijk dan de interactieve kaart.