Terughangen Romeijnsdeuren in Oudewater

Gepubliceerd op 22 maart 2024

Op woensdag 20 maart staat er een bijzonder moment gepland. De Romeijnsdeuren, twee belangrijke deuren die de historische binnenstad beschermen tegen wateroverlast, zijn gerestaureerd en worden door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden teruggehangen in hun oorspronkelijke staat.

Beschermen van de historische binnenstad

De deuren vormen een belangrijk onderdeel van de beschermingsmaatregelen langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Bij extreem weer, met name wanneer het waterpeil 20 centimeter hoger is dan normaal, treden deze deuren in werking. Het doel van deze Romeijnsdeuren is om de waterstand in de historische binnenstad van Oudewater op een acceptabel niveau te houden en zo overstromingen in oude panden en kelders te voorkomen.


Dringend onderhoud nodig

De Romeijnsdeuren hadden dringend onderhoud nodig. Houtrot heeft de functionaliteit van de deuren als calamiteitenkering aangetast. De renovatie van de deuren omvat een grondige inspectie en indien nodig vervanging van balken en planken. De bodem en drempel van de deuren worden gerenoveerd nadat de deuren zijn teruggehangen. Dit alles wordt zorgvuldig uitgevoerd om de historische uitstraling van de deuren en de aangrenzende brug te behouden.

Duurzaam herstel

Gelukkig zijn er onderdelen beschikbaar van de oude deuren van de Doorslagsluis in Nieuwegein, die na een recente renovatie overbodig zijn geworden. Op deze manier krijgen materialen een nieuwe, duurzame bestemming en dragen ze bij aan het behoud van de veiligheid van de historische binnenstad van Oudewater.

Circulaire werkwijze van het waterschap


Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voert projecten zo duurzaam mogelijk uit. Waar mogelijke wordt circulair gewerkt, bijvoorbeeld door energie en grondstoffen terug te winnen en kennis te delen. Zo levert HDSR een belangrijke bijdrage aan een duurzame en circulaire economie en helpt HDSR de ecologische waarden in Midden-Nederland te verbeteren.