Monumentale molens malen mee voor crisisoefening IJssel in Vlist en Haastrecht

Gepubliceerd op 22 november 2023

De monumentale Bonrepasmolen in Vlist en de Boezemmolen nr. 6 in Haastrecht malen de komende dagen mee om waterbergingsgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht te vullen. Dit natuurgebied speelt een rol in de grote crisisoefening 'IJssel' van volgende week.

Crisisoefening IJssel met Defensie en gemeente Oudewater

Bij deze crisisoefening zijn in en rond Oudewater en in delen van Lopik, IJsselstein, Vlist, Haastrecht en Gouda in totaal ruim 30 militairen en 200 waterschapsmedewerkers actief. Ze oefenen een scenario waarin het langdurig en extreem regent, waardoor wateroverlast ontstaat en dijken dreigen door te breken. Ook het waterbergingsgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht wordt ingezet. Deels wordt daarmee de oude situatie van meer dan honderd jaar geleden in ere hersteld: toen maalden vier molens overtollig water vanuit de polders naar de Vlist, en zeven boezemmolens water uit de Vlist naar het boezemgebied. Van al die molens zijn er nog drie over, waarvan er nu twee meehelpen om het crisisscenario voor de deelnemers werkelijkheid te laten worden. Sinds 2014 is het voormalige boezemgebied ingericht als waterbergingsgebied.

Klimaatverandering en wateroverlast

Het klimaat verandert en dat is ook te merken in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. Het gevolg: wateroverlast, en in droge tijden juist een watertekort. We kunnen al veel doen om dit te voorkomen, door meer ruimte te maken voor groen en water. Wateroverlast helemaal voorkomen bij extreme regenval gaat niet; daarom oefenen we als waterschap regelmatig de maatregelen die dan nodig zijn. Zo zijn we zo goed als mogelijk voorbereid voor als het nodig is.

Oefenen met partners

Het waterschap kan in crisissituaties een beroep doen op Defensie voor ondersteuning. Het is belangrijk om te oefenen met partners, zoals in dit geval Defensie en gemeente Oudewater, om tijdens een echte crisis goed samen te kunnen werken. Dit kan zijn tijdens periodes van hoogwater, bij wateroverlast maar ook tijdens droogte.


Waterbergingsgebied De Hooge Boezem achter Haastrecht tijdens een eerdere test. Links op de foto de Boezemmolen nr.6. Het boezemgebied en de molen zijn eigendom van Het Zuid-Hollands Landschap.

De Bonrepasmolen in Vlist helpt de komende dagen mee om water naar de Vlist te malen. Deze monumentale molen uit circa 1600 is de enige poldermolen die nog in het bezit is van De Stichtse Rijnlanden.