Storing op rioolwaterzuivering De Bilt leidt tot vissterfte in De Bilt en Utrecht

Gepubliceerd op 1 augustus 2023

Door een storing dit weekend bij onze rioolwaterzuivering De Bilt is er in De Bilt rioolwater in het oppervlaktewater gestroomd. Dit is vermoedelijk de oorzaak van vissterfte en naar adem happende vissen in de Biltse Grift in De Bilt en in Utrecht. Ook in de Weerdsingel in Utrecht zijn dode vissen aangetroffen. Dit komt doordat het zuurstofgehalte van het water te laag is.

Welke maatregelen treffen we?

Door het aanzetten van gemaal Sandwijck in De Bilt proberen we de doorstroming op de Biltse Grift zo veel mogelijk te vergroten. Ook het weer helpt een handje: de regen verdunt het water en zorgt ervoor dat het water sneller doorstroomt en ververst wordt. Een aannemer ruimt in opdracht van ons waterschap de honderden dode vissen op.

Meten van zuurstofgehalte

Ook blijven we het hele traject inspecteren op dode vissen en andere kenmerken. We houden het zuurstofgehalte van het water in de gaten. Dat gehalte blijkt langzaamaan alweer te verbeteren.

Contact met het water vermijden

We adviseren om op de route Biltse Grift - Weerdsingel contact met het water te vermijden. Dit advies geldt zowel voor mensen als voor honden. We verwachten dat het water over één tot twee weken weer net zo schoon is als voor dit incident.

Onderzoek om herhaling te voorkomen

We doen onderzoek om scherp te krijgen hoe het kon gebeuren dat onze rioolwaterzuivering zo lang niet heeft gewerkt. Zo kunnen we hier lering uit trekken en maatregelen treffen om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Dode vissen gezien? Meld het!

Mocht u in de omgeving van De Bilt en de Biltse Grift in Utrecht bijzonderheden in het water waarnemen, zoals naar lucht happende of dode vissen, dan ontvangen we graag een melding. Dat kan telefonisch op 030 634 57 00 en digitaal via ons Meldingsloket: Melden van incident of overlast - HDSR.


Storing op rioolwaterzuivering leidt tot vissterfte in De Bilt en Utrecht | Bron: RTV Utrecht

RTV Utrecht interviewde Maarten Boersen van HDSR over de storing bij de rioolwaterzuivering in De Bilt en de gevolgen voor het oppervlaktewater.