Aanslagen waterschapsbelastingen verzonden

Gepubliceerd op 7 februari 2023

De eerste aanslagen voor de waterschapsbelastingen zijn verstuurd. Eind januari ontvingen ruim 90.000 huurders in het gebied van De Stichtse Rijnlanden hun aanslag. Vanaf 17 februari 2023 volgt de verzending aan zo’n 240.000 eigenaren en huurders van woningen en bedrijven. De verzending gebeurt in fasen, met enkele tienduizenden per zending.

Schoon en voldoende water niet vanzelfsprekend

Het waterschap werkt aan veilige dijken, schoon en voldoende water. Daarnaast stelt het bestuur ook steeds meer geld beschikbaar voor maatregelen die thema's als duurzaamheid en klimaat ten goede komen. Want schoon, gezond en voldoende water zijn niet altijd vanzelfsprekend.

Het waterschap ontvangt geen geld van het Rijk of andere overheden, maar heft belasting bij de inwoners en bedrijven binnen het werkgebied. Iedereen die belang heeft bij het werk van het waterschap, betaalt mee. Waterschapsbelastingen bestaan uit twee heffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. Met de watersysteemheffing betaalt het waterschap het beheer van dijken, gemalen en stuwen en het onderhoud van sloten en rivieren. Het zuiveren van het afvalwater wordt betaald uit de zuiveringsheffing.

Inspelen op klimaatverandering

Hoosbuien, hitte en droogte komen steeds vaker voor. De opgaven om de leefomgeving aan te passen aan deze weersextremen zijn groot. Het waterschap besteedt komend jaar ruim 152 miljoen aan waterveiligheid, een toekomstbestendig watersysteem en schoon water. De stijgende kosten, onder andere voor energie en materialen, zorgen ervoor dat de tarieven voor de waterschapsbelastingen omhoog gaan. Door de inzet van reserves wordt de verhoging beperkt. Een gezin met kinderen en een eigen woning, betaalt in 2023 gemiddeld 15 euro per jaar meer aan waterschapsbelastingen dan vorig jaar.

De tarieven voor 2023

Hoeveel waterschapsbelastingen iemand betaalt, hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld of er sprake is van een huurwoning, een eigen woning of een agrarisch bedrijf en uit hoeveel personen een huishouden bestaat.
In onderstaande tabel staan rekenvoorbeelden met de financiële consequenties van de tarieven voor de belastingaanslagen in 2023.

Lasten 2023

Stijging in euro’s (t.o.v. 2022)

Stijging in %
(tov 2022)

Eenpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 229.600)

€    211

€     11

5,5%

Eenpersoonshuishouden zonder eigen woning

€    163

€      8

5,3%

Meerpersoonshuishouden met eigen woning*
(waarde € 344.400)

€    363

€     15

4,4%

Meerpersoonshuishouden zonder eigen woning

€    291

€     11

4,0%

Agrarisch bedrijf* (35 ha, waarde € 2.296.000)

€  4.957

€     48

1,0%

*de waarden van de eigen woning en het bedrijf zijn in het rekenvoorbeeld tussen 2022 en 2023 met 14,8% verhoogd.

Samenwerking met BghU

Het heffen en innen van waterschapsbelasting gebeurt door de BghU: de Belastingsamenwerking gemeenten hoogheemraadschap Utrecht (BghU). De BghU is een samenwerkingsverband op het gebied van belastingen tussen de gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en het waterschap.