Bezoek dit weekend een molen of gemaal!

Gepubliceerd op 12 mei 2022

Dit weekend zijn onze molen Bonrepas en de historische gemalen Papekop-Diemerbroek, Kamerik-Teylingens en De Hooge Boezem open voor publiek tijdens Nationale Molen- en gemalendag.

Liefhebbers van techniek en historie kunnen dit weekend (14 en 15 mei) hun hart ophalen. In heel Nederland zijn molens en gemalen open.

Molen Bonrepas

Deze vierhonderd jaar oude poldermolen in Vlist is op zaterdag 14 mei geopend van 10. 00 tot 17.00 uur. Het is de enige molen die nog in het bezit is van ons waterschap.

Gemaal Papekop-Diemerbroek

Dit dieselgemaal in Woerden staat in de romp van de voormalige Broekmolen en wordt beheerd door vrijwilligers van de Stichting Watererfgoed Groot Woerden. Op het molenerf is ook het restant van het vroegere hulpstoomgemaal te zien.

Het gemaal is zaterdag 14 mei geopend van 10 tot 16 uur.

Gemaal Kamerik-Teylingens

Dit voormalige stoomgemaal uit 1871 in Kamerik is een bijzonder rijksmonument dat door vrijwilligers weer in de toestand van een eeuw geleden wordt gebracht. Zo is de kolenloods herbouwd en kreeg de Stichting Watererfgoed Groot Woerden onlangs subsidie voor het herplaatsen van een stoomketel. De vrijwilligers hopen dat het gemaal zo in de toekomst weer onder stoom gebracht kan worden!

Het gemaal is zaterdag 14 mei van 10 tot 16.00 uur en zondag 15 mei van 11 tot 16.00 uur geopend.

Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht

Dit voormalige stoomgemaal met machinistenwoning in Haastrecht werd gebouwd in 1872 en is tegenwoordig bezoekerscentrum. Het gemaal werd gebouwd om de zeven molens van het boezemgebied de Hooge Boezem achter Haastrecht te ondersteunen.

Het gemaal met bezoekerscentrum is zaterdag 14 mei en zondag 15 mei van 13 tot 16.00 uur geopend.