Nieuwe fietsroute ‘Utrechts water! Vriend of vijand?’

Gepubliceerd op 14 april 2022

Op de fiets de sporen van negenhonderd jaar waterbeheer verkennen, en inzicht krijgen in het waterbeheer van de toekomst: dat kan vanaf vandaag met de nieuwe fietsroute ‘Utrechts water! Vriend of vijand?’ van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

De fietsroute voert je langs dijken, kanalen en gemalen in en rond Utrecht, Nieuwegein, IJsselstein en Houten. Met deze route, gemaakt ter gelegenheid van de viering van #900jaarwaterbeheer in De Stichtse Rijnlanden, krijg je een beeld van het waterbeheer van heden, verleden en toekomst. De tocht vertrekt vanaf Het Utrechts Archief, waar van 22 maart tot en met 11 november 2022 de tentoonstelling 'Water! Vriend of vijand?' te bezichtigen is. Starten met de circa 50 kilometer lange route kan ook op andere plekken op het traject.

Duizenden keren aan voorbij gefietst

De route laat je details zien, waar je waarschijnlijk al duizenden keren aan voorbij bent gefietst. Zoals oude peilschalen, grenspalen en wachthuizen. Hoe werkte het systeem van inlaten, sluizen, dijken en kanalen vroeger en hoe gebeurt dat nu? Van veel gebeurtenissen die op de tentoonstelling aan de orde komen, zijn de sporen nog steeds langs de dijk te zien: bijvoorbeeld de wielen (oude doorbraakkolken) van dijkdoorbraken, zoals die van 1624 in ’t Waal, en de waakhuizen, waar de leden van het dijkleger naartoe moesten opkomen bij hoogwater. Maar ook de zoektocht naar nieuwe waterbergingsgebieden, de versterking van de Lekdijk en de aanvoer van zoetwater naar het westen van Nederland.

Dagelijks bestuurslid Karin Sommer – de Vries: “Het is heel fascinerend om te zien hoe bepalend die oude waterwegen en dijken waren voor het leven van onze voorouders. En dat is nog steeds zo, al zijn veel inwoners van ons gebied zich daar niet van bewust. Dat is dan ook één van de doelstellingen van ons jubileumjaar #900jaarwaterbeheer: mensen waterbewuster maken en laten zien hoe je waterbewust kunt leven”.

Negenhonderd jaar waterbeheer

In 2022 viert het waterschap dat negenhonderd jaar geleden de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede werd afgedamd. Die afdamming vormt de start van het georganiseerde waterbeheer in het gebied van De Stichtse Rijnlanden. Door de dam kon het Langbroekerweteringgebied worden ontgonnen, werd de Vaartsche Rijn gegraven en kreeg Utrecht stadsrechten.

Fietsroute bekijken en de audiotour volgen via de app

De fietsroute is te volgen via de izi-TRAVEL-app op je telefoon: https://izi.travel/browse/5d1902ba-335a-488e-990f-53ce8eecaccc?lang=nl of via de webpagina met fietsroutes en wandelommetjes van De Stichtse Rijnlanden: www.hdsr.nl/fietsroutes. Ook te zien en beluisteren vanuit je luie stoel!

Meer weten over de activiteiten van #900jaarwaterbeheer? Kijk dan eens op het digitale festivalterrein op www.900jaarwaterbeheer.nl


Hoogheemraad Karin Sommer - De Vries bij de Oude Sluis in Vreeswijk (Nieuwegein). De sluis was vanwege haar strategische ligging eeuwenlang in bezit van de stad Utrecht en is nog steeds een belangrijk inlaatpunt van water voor Utrecht en de Vecht.