Bloemen op de dijk opeens verdwenen, klopt dat wel?

Gepubliceerd op 8 juli 2021

Afgelopen week kregen we de vraag hoe het kan dat een stuk bloemrijke Lekdijk opeens geen bloemen meer had. De bloemen waren weggemaaid en een stuk steenbekleding was geborsteld. Was dat wel de bedoeling of is het ergens misgegaan? We leggen het graag uit.

Biodiversiteit speerpunt voor het waterschap

Biodiversiteit staat bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hoog in het vaandel. We stimuleren onder andere bloemrijke dijken en leggen natuurvriendelijke oevers aan. Dan is het natuurlijk vreemd om te zien dat de bloemen op de dijk opeens verdwenen zijn. Hoe kan dat?

Maaimoment naar achteren gehaald

Het stuk dijk waar we het over hebben, bij Vreeswijk, wordt normaal gesproken begin juni  gemaaid. Echter, in verband met het koude voorjaar, was het toen nog niet verstandig om te maaien. Daarmee zouden we bloemen en kruiden geen kans hebben gegeven om te groeien. Daarom is het maaimoment naar achteren gehaald. Juni was een warme maand, waardoor de bloemen flink zijn gaan bloeien. We hebben gewacht totdat kruiden hun zaad hebben kunnen laten vallen en zijn toen gaan maaien. Dat is nodig, om de begroeiing in goede banen te leiden. Inmiddels komen de eerste margrieten alweer door!

Steenbekleding geborsteld

Het klopt dat de steenbekleding bij de dijk in Vreeswijk geborsteld is. Begroeiing hier is ongewenst, verworteling kan voor schade aan de steenbekleding  en dus de dijk zorgen. Ook kan de begroeiing zorgen voor verstopping, wanneer bij hoogwater het water tegen de dijk staat en de golven op de steenbekleding slaan. De constructie dient dan goed te functioneren en het is daarbij essentieel dat de filterlaag tussen en onder de stenen open is. Op de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven hebben we verschillende delen met steenbekleding. Bij het project Sterke Lekdijk kijken we waar het mogelijk is om dit te vervangen voor een kleilaag. Waar dat niet kan, blijven we natuurlijk de steenbekleding onderhouden en daar hoort het nu en dan schoonborstelen bij.

Over ons maaibeheer

Na onderzoek en een maaiproef tussen 2001 en 2005, zijn we overgegaan op aangepast maaibeheer. Een hoge soortenrijkdom op de dijk zorgt namelijk voor een betere erosiebestendigheid van de grasbekleding én meer biodiversiteit. Waar de dijk vooral bestaat uit grasbekleding, er sprake is van veel ecologische potentie, maar er nog weinig verschillende soorten zijn, maaien we begin mei, waardoor er een kruidenrijke graslandvegetatie kan ontstaan. Op stukken waar de ecologische potentie en waarden laag zijn, maaien we zoals we voorheen ook deden: maaien vanaf 1 juni. Als de ecologische waarden al hoog zijn, maaien we na 15 juni, zodat kruiden kunnen bloeien, zaad kunnen zetten en het zaad kunnen laten vallen. Dit is goed voor de soortenrijkdom. Meer informatie over het maaibeheer.