Plannen bekend hoe de regio Utrecht in 2030 energie opwekt - en wat is de rol van ons waterschap?

Gepubliceerd op 23 juni 2021

In de Regionale Energie Strategie beschrijft de regio hoe zij overstapt op duurzame energie. De Regionale Energie Strategie (RES) van de RES regio U16 is bekend gemaakt. In deze RES 1.0 beschrijft de regio hoe zij 1,8 Terawattuur TWh aan wind- en zonne-energie in 2030 wil opwekken. Dit is een haalbaar doel waarbij aandacht is voor de zoekgebieden voor zon- en windenergie. In de RES 1.0 staat ook welke warmtebronnen mogelijk beschikbaar zijn.

Lees voor de rest van het gezamenlijke persbericht van de RES regio U16-partijen verder op energieregioutrecht.nl/

Om de energietransitie vorm te geven, werken in heel Nederland gemeenten, waterschappen en provincie samen in energieregio’s. De Stichtse Rijnlanden is het grootste waterschap in de RES U16, naast de waterschappen Vallei en Veluwe, Amstel, Gooi en Vecht en Rivierenland.

Hoe geeft De Stichtse Rijnlanden vorm aan de energietransitie?

We zijn beheerder en ontwikkelaar van energiebronnen die meehelpen om in onze eigen energiebehoefte te voldoen. Bijvoorbeeld met ons zonnepark op rioolwaterzuivering De Bilt. Ook stellen we onze terreinen en bronnen beschikbaar aan derden, om zo de regionale energietransitie te realiseren. Een mooi voorbeeld is aquathermie: energie uit water.

Aquathermie

In potentie kan de helft van de benodigde warmte in Nederland uit water komen. Met behulp van warmtepompen kunnen vanuit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater gebouwen worden verwarmd én gekoeld. In theorie overal, in de praktijk vooral als er genoeg oppervlaktewater in de buurt is en in nieuwbouw of grondige renovatie. Het grote voordeel is dat aquathermie geen invloed heeft op de ruimtelijke kwaliteit omdat je er bijna niets van ziet. Bijkomend voordeel is dat de waterkwaliteit hiermee kan worden verbeterd. Er zijn al veel voorbeelden, zie www.aquathermie.nl.

Warmte uit Utrechts rioolwater

Op onze rioolwaterzuivering in Utrecht Overvecht gaat Eneco binnenkort van start met de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland. Die gebruikt de warmte uit gezuiverd rioolwater voor het verwarmen van maar liefst 20.000 woningen in Overvecht en omstreken.

Meer over onze bijdrage aan de energietransitie

Meer weten over onze bijdrage aan de energietransitie? Kijk op Duurzame energie - HDSR


Zonnepark op onze rioolwaterzuiveringsinstallatie De Bilt