Eerste visdeurbel ter wereld in Utrecht

Gepubliceerd op 29 maart 2021

Vissen kunnen de Utrechtse Weerdsluis vanaf nu passeren dankzij een visdeurbel. De wereldprimeur moet vissen helpen om makkelijker door de sluis te zwemmen tijdens hun tocht naar een plek om eitjes te leggen en zich voort te planten. Online zijn beelden van een onderwatercamera live te zien. Bezoekers van de website https://visdeurbel.nl kunnen op een digitale deurbel drukken als er vissen in beeld zijn. Dit sein gaat naar de sluiswachter, die de deuren kan openen als er veel vissen liggen te wachten. De visdeurbel is een initiatief van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Duizenden vissen

Ieder voorjaar zwemmen duizenden vissen van de Vecht naar de Oudegracht, maar op hun route moeten ze soms lang wachten bij de Weerdsluis. Dit vergroot het risico om te worden opgegeten door bijvoorbeeld een reiger of aalscholver. De vissen zwemmen vanuit de Vecht via de Oudegracht naar de Kromme Rijn, waar ze zich voortplanten. Het gaat onder meer om de Baars, Brasem, Paling en Winde. Sommige vissen leggen tientallen kilometers af of zwemmen uiteindelijk stroomopwaarts door tot in Duitsland. Anderen leggen eitjes in de Oudegracht. Via de camera kan er bijgehouden worden hoeveel en welke vissen langs de Weerdsluis zwemmen.

Belang visdeurbel?

Vissen zijn belangrijk voor de kwaliteit van onze rivieren, kanalen en grachten. Ze helpen bij het gezond en schoon houden van water. Ze zijn onderdeel van het ecologisch systeem. Daarom helpen we vissen bij hun jaarlijkse zoektocht naar een goede plek om zich voort te planten. Dat doen we bijvoorbeeld ook met vispassages. Daarnaast willen we laten zien aan mensen dat de Oudegracht niet zomaar een bak met water is, maar dat er van alles leeft onderwater. De visdeurbel moet ook meer inzicht geven in de soorten en het aantal vissen dat in de Utrechtse wateren voorkomt. Die kennis gebruiken we om de kwaliteit van het onderwaterleven te verbeteren. Verder is de visdeurbel een manier om de kennis van bewoners en bezoekers van Utrecht over het onderwaterleven te vergroten.

De visdeurbel is te zien op https://visdeurbel.nl.


Visdeurbel - ding dong

Beelden van de eerste visdeurbel ter wereld in Utrecht

Openingshandeling visdeurbel

Openingshandeling visdeurbel Weerdsluis 29 maart 2021

Hoogheemraad Bert de Groot (HDSR), hoogheemraad Bea de Buisonjé (AGV) en wethouder Lot van Hooijdonk (gemeente Utrecht) openen symbolisch de visdeurbel.

Spandoek bij de Weerdsluis

Dit spandoek is opgehangen bij de Weerdsluis met informatie over de deurbel en een QR-code die naar de livestream gaat.

Veel voorkomende vissen in de Oudegracht

In de Oudegracht komen de volgende vissoorten vaak voor:

de Winde, de Snoekbaars, de Ruisvoorn, de Snoek, de Paling, de Kolblei, de Brasem, de Blankvoorn, de Baars en de Alver.