Botulisme aangetroffen in Blokhoeve, Nieuwegein

Gepubliceerd op 3 juli 2020

In het water van de Nieuwegeinse wijk Blokhoeve, in de omgeving van de Kweekhoeve, is bij twee dode jonge zwanen botulisme geconstateerd. De gemeente Nieuwegein plaatst waarschuwingsborden. Het waterschap laat zoveel water doorspoelen als mogelijk is in de huidige situatie. Dit doet het waterschap om de toevoer van zuurstof in het water te vergroten.

Hoe ontstaat botulisme?

Botulisme komt voor onder watervogels en vissen. De bacterie die botulisme veroorzaakt gedijt goed in zuurstofarm water dat langere tijd een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius heeft. Bij temperaturen boven 20°C en een eiwitrijk milieu (door bijvoorbeeld een dode vogel of broodresten), daalt het zuurstofgehalte in het water en maakt de bacterie gif aan. Zodra eenden, vissen of andere dieren dit gif binnen krijgen, worden ze ziek en gaan ze uiteindelijk dood.

Wat kunt u zelf doen en laten?

Vermijd water waarin dode dieren drijven. Raak dode dieren niet met blote handen aan. Laat uw hond ook niet zwemmen in of drinken van water waar botulisme geconstateerd is. Voer daarnaast geen watervogels en vissen. Zowel het voeren als de toename van het aantal eenden als gevolg daarvan, verslechtert de waterkwaliteit. Zwem alleen in de daartoe aangewezen officiële zwemlocaties. Deze locaties vindt u op www.zwemwater.nl.

Wat doen waterschap en gemeente

Botulisme is een natuurlijk verschijnsel dat helaas amper te voorkomen is. Waterschap en gemeente proberen in een zo vroeg mogelijk stadium botulismeverschijnselen te signaleren en dode dieren zo snel mogelijk op te ruimen. Bij botulisme spoelt het waterschap de sloten door, als er onvoldoende stroming in het water zit.


Meer informatie

Op onderstaande pagina vindt u meer informatie over botulisme.

Melden dode dieren of dieren met verlammingsverschijnselen

Ziet u dode vogels of dieren met verlammingsverschijnselen? Meld dat dan bij de gemeente, tel 14 0340 of het waterschap, tel (030) 634 57 00.