Aquathermie in de Bosatlas van de Duurzaamheid

Gepubliceerd op 17 oktober 2019

Ons waterschap is één van de partners in de Bosatlas van de Duurzaamheid, die vandaag gepresenteerd is. Samen met onze buurwaterschappen en STOWA zetten we aquathermie op de kaart.

Aquathermie in de Bosatlas

Aquathermie staat voor warmte uit afvalwater, oppervlaktewater en drinkwater. Naar verwachting kan aquathermie in 2050 voorzien in zo'n 50% van de totale warmtebehoefte in Nederland. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van woningen, bedrijfsgebouwen en zwembaden.

In de Bosatlas van de Duurzaamheid is wordt op pagina 84 en 85 uitgelegd hoe dit werkt. Ook is er aandacht voor hergebruik van grondstoffen uit afvalwater.

Warmte uit afvalwater

In ons gebied zijn er veel mogelijkheden voor thermische energie uit oppervlaktewater en afvalwater. Op onze rioolwaterzuivering in Utrecht werken we samen met Eneco voor het plaatsen van een warmtepomp. Ook in De Bilt en Driebergen onderzoeken we samen met partners, zoals gemeenten en woningbouwcorporaties, de mogelijkheden van het winnen van warmte uit afvalwater.

Meer weten over Duurzaamheid?

Energie, grondstoffen en duurzame grond- weg- en waterbouw zijn onze speerpunten als het gaat om duurzaamheid. Lees er meer over op de pagina's over Duurzaamheid en/of neem contact op met één van onze medewerkers.

Over de Bosatlas van de Duurzaamheid

De atlas laat zien welke effecten de toenemende invloed van de mens op de aarde heeft, bijvoorbeeld in de vorm van klimaatverandering, het opraken van grondstoffen, verlies aan biodiversiteit en tekort aan zoet water. Maar ook wat burgers, bedrijven en overheden daaraan kunnen doen.