Het waterschap controleert op de Kromme Rijn

Gepubliceerd op 9 mei 2022

Het vaarseizoen staat voor de deur. Voor veel mensen is varen een gewilde manier om vrije tijd door te brengen. Op veel plekken is gemotoriseerd varen mogelijk, echter niet op de Kromme Rijn, tussen Werkhoven en Wijk bij Duurstede. De afgelopen jaren is hier het gemotoriseerd vaarverkeer toegenomen. Daarom gaat het waterschap in de komende periode controles uitvoeren.

Bijzonder water

De Kromme Rijn is een bijzonder water vanwege de aanvoer van water, maar ook vanwege de functie het heeft voor flora en fauna. Een van onze taken is het beschermen en verbeteren van een goede waterkwaliteit. Gemotoriseerd varen heeft als gevolg dat er golfslag ontstaat die de (natuurvriendelijke) oevers beschadigen. Daarnaast veroorzaakt de beweging van de schroef voor omwoeling van de bodem. Hierdoor wordt het water troebel en krijgen waterplanten minder zonlicht en sterven af. Beiden hebben een negatief effect op de kwaliteit van het leven in het water.

Wat kan wel en wat kan niet

Roeien en kanovaren mag wel op de Kromme Rijn tussen Werkhoven en Wijk bij Duurstede. Het voortbewegen door middel van een schroef mag echter niet. Dus ook niet elektrisch. Het hebben van een boot met een motor in dit gedeelte van de Kromme Rijn is dus ook niet toegestaan.

Uitzonderingen

Gemotoriseerd vaarverkeer op dit gedeelte van de Kromme Rijn is wel toegestaan door de Kromme Rijnder. Dit vaartuig heeft een maatschappelijke, cultuurhistorische en educatieve functie en vaart slechts enkele keren per jaar. Periodiek vindt er onderhoud aan de Kromme Rijn plaats. Dan wordt er ook gemotoriseerd gevaren. De lage vaarfrequentie heeft nauwelijks effect op de aanwezige flora en fauna.


Gemotoriseerd varen op de Kromme Rijn - wat is er toegestaan