Droge periode op komst

Gepubliceerd op 12 juli 2022

De afgelopen weken was het lekker zomerweer. En de lange termijn weersverwachtingen voorspellen voor komende weken een warme en droge periode. Ook zijn er lage waterstanden in de Neder-Rijn en Lek, waardoor er minder water aangevoerd wordt. De voorspelling is dat de rivierstanden de komende tijd nog verder dalen, waardoor een watertekort kan ontstaan. Daarom is het waterschap alert.

Nu nog voldoende water

Op dit moment kunnen we nog voldoende water inlaten uit de Lek, de Neder-Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal om de sloten, kanalen en weteringen in ons gebied op peil te houden.

Klimaatverandering

Ook internationaal is er veel aandacht voor droogte. Klimaatverandering stelt ons voor uitdagingen. Er komen vaker periodes voor van extreme droogte, afgewisseld met heftige regenbuien. We zien dat er grenzen zitten aan de techniek om het water naar onze hand te kunnen zetten. In droge tijden hebben we niet genoeg water of is het niet altijd mogelijk om water aan te voeren.

Nog geen maatregelen nodig

Op dit moment zijn er nog geen maatregelen nodig, maar met de dalende rivierstanden kan dat veranderen. Houd u daarom onze website in de gaten. Hier delen we steeds het laatste nieuws over mogelijke maatregelen die we nemen in verband met de komende, droge periode.

Waar zwemmen?

Warm weer nodigt ook uit om lekker te gaan zwemmen. Voordat u het water opzoekt, al of niet met uw hond, informeren we u graag over de risico's die op de loer liggen bij hoge temperaturen. Waar moet u op letten? Waar kunt u wel zwemmen en waar beter niet? We adviseren u om alleen te zwemmen in officieel zwemwater.