Waterschap vraagt aandacht voor ballonnenbeleid

Gepubliceerd op 11 september 2019

Het dagelijks bestuur van het waterschap roept gemeenten via een brief op om vóór het vertrek van de Plastic walvis uit Utrecht werk te maken van ballonnenbeleid: "Hoe mooi zou het zijn als ook uw gemeente op het uitzwaaimoment van de walvis, dit najaar, een verbod of ontmoedigingbeleid voor het oplaten van ballonnen heeft vastgesteld?"

Ballonnen als bron vervuiling

Plastic is een grote bron van vervuiling van het oppervlaktewater, het draagt bij aan zwerfafval. Het oplaten en de daarmee ongecontroleerde verspreiding van ballonnen, ook de afbreekbare soorten, heeft een bewezen negatief effect op het waterleven en daarmee de ecologische waterkwaliteit in het gebied. Het afval wordt door vogels en vissen aangezien voor voedsel en opgegeten.

Motie Tweede Kamer: oplaten ballonnen actief ontmoedigd

Al in 2014 nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzocht gemeenten op te roepen om het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen (motie Ouwehand 30 872, nr. 177, 2014).

Inmiddels hebben verschillende gemeenten in onze regio een verbod of ontmoedigingsbeleid voor ballonnen vastgesteld. Onder andere de gemeenten Utrecht, Houten, Zeist, IJsselstein, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, de Bilt, Alphen aan de Rijn en Woerden.

Goede alternatieven voor ballonnen beschikbaar

Er zijn goede alternatieve voor ballonnen zoals: plantbare confetti, wensvlaggetjes, of lampionnen. Deze alternatieven zijn minstens zo feestelijk en dragen bij aan een positieve leefomgeving voor mens en milieu. Een overzicht van alternatieven en van gemeenten met of zonder verbod of ontmoedigingsbeleid is te vinden op de website van ‘die ballon gaat niet op’, .


De Plastic Walvis in de Utrechtse Catharijnesingel

Zie ook:

De brief is gestuurd aan de volgende gemeenten:

  • Oudewater
  • Montfoort
  • Nieuwegein
  • Lopik
  • Stichtse Vecht
  • Rhenen