Wim en Peter van ons Boerensloot monitoringsteam verrast met lintje

Gepubliceerd op 26 april 2021

Al sinds 2014 zijn Wim van Seeters en Peter Gruters, uit Montfoort, actieve vrijwilligers voor ons waterschap. Ze komen bij allerlei boeren om te kijken welke planten er allemaal in de veenweidesloten groeien.

Boerensloot Monitoringteam

Ze maken deel uit van het enthousiaste Boerensloot Monitoringteam. Op ons verzoek  inventariseert dit team jaarlijks twee keer de water- en oeverplanten in verschillende boerensloten. Voor ons als waterschap zijn dit zeer nuttige metingen.

Levendige Boerensloot

De monitoring, is gestart als onderdeel van het project Levendige Boerensloot: een koplopergroep van boeren, die gezamenlijk op zoek zijn naar een zo optimaal mogelijk slootbeheer. Door meer planten in de oeverkant te laten staan en de sloot te baggeren met de baggerspuit worden de sloten levendiger. Met als doel om de biodiversiteit te vergroten, maar waarbij voorop staat dat de uitvoering voor de agrariër praktisch haalbaar blijft en het past bij de doelen van het waterschap. Samen zoeken we naar praktische oplossingen en gedeelde doelen. De vrijwilligers spelen een belangrijke rol bij de monitoring en communicatie. Zowel Wim als Peter zijn sinds de start van het project in 2014 betrokken. De resultaten zijn veelbelovend en een inspiratiebron voor agrariërs, zowel in de regio als landelijk.

Welverdiend

Daarom hebben wij  de aanvraag van het lintje van harte ondersteund. En vandaag was het dan zover, Wim en Peter ontvingen mede voor hun werkzaamheden voor het waterschap op lintjesdag hun welverdiende koninklijke onderscheiding!  
Hoogheemraad Bert de Groot: “Ik ben supertrots op deze vrijwilligers. Met grote inzet hebben zij diverse jaren de monitoring en communicatie gedaan van het project Levendige Boerensloot: een koplopergroep van boeren, die gezamenlijk op zoek zijn naar een zo optimaal mogelijk slootbeheer. De resultaten zijn veelbelovend en een inspiratiebron voor agrariërs, zowel in de regio als landelijk.”

Meer informatie

Bekijk de folder met eerste tussenresultaten op de website van Landbouw en Milieu Utrecht of neem contact op met Danneke Verhagen (danneke.verhagen-bakker@hdsr.nl)

Wilt u ook voor het waterschap de waterkwaliteit meten? Via onze pagina Schoon en Gezond water vind je alle informatie.