Liveblog droogte 2025
In deze liveblog volgt u van moment tot moment de ontwikkelingen rondom de droogte in de zomer van 2025 in het gebied van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Legenda
- Huidig
Door aanhoudende droogte en lage rivierafvoeren is de beschikbaarheid van zoet water in West-Nederland onder druk komen te staan. Om verzilting van sloten en plassen te voorkomen, is op donderdag 3 juli bij gemaal De Aanvoerder in De Meern de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) in werking gesteld. Via dit systeem wordt zoet water uit de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal aangevoerd richting het westen.
De KWA is een samenwerking tussen meerdere waterschappen en Rijkswaterstaat. De Doorvoer Krimpenerwaard (DKW) was al eerder geactiveerd. Samen zorgen deze systemen ervoor dat het waterpeil op orde blijft en het water zoet genoeg blijft voor natuur, landbouw en drinkwater.
De inzet van de KWA heeft gevolgen voor de scheepvaart. Zo geldt sinds 3 juli een vaarverbod op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook elders moeten vaarweggebruikers rekening houden met hogere waterstanden en lagere doorvaarthoogten.
Door de verwachte hitte op dinsdag en woensdag hebben fruittelers overdag veel water nodig om hun fruit te beschermen tegen zonnebrandschade. Vooral tussen 12.00 en 18.00 uur wordt er intensief gesproeid. Het waterschap vraagt andere gebruikers om in die periode zo min mogelijk water uit sloten en kanalen te halen, zodat er voldoende beschikbaar blijft voor de fruitteelt. Ook op andere momenten is het belangrijk om het watergebruik onderling af te stemmen om dalende waterpeilen te voorkomen. Sinds 24 juni geldt bovendien een onttrekkingsverbod op de flanken van de Heuvelrug. Lees meer: Verzoek: zuinig gebruik en afstemmen onttrekken van oppervlaktewater - HDSR
Vanwege de aanhoudende droogte geldt vanaf dinsdag 24 juni om 12:00 uur een verbod op het onttrekken van water uit sloten en singels in delen van De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug. Deze gebieden zijn volledig afhankelijk van regen en kwel, waardoor het waterpeil bij droogte snel daalt. Het verbod is nodig om verdere verdroging en verslechtering van de waterkwaliteit te voorkomen. Alleen voor vee en brandbestrijding mag nog water worden onttrokken. Het waterschap houdt toezicht op de naleving en treedt handhavend op bij overtredingen. Het verbod blijft van kracht tot het watersysteem voldoende is hersteld. Meer informatie: Waterschap stelt verbod in op onttrekken water uit sloten en singels in delen van De Bilt, Zeist en Utrechtse Heuvelrug - HDSR
Het is al weken droog en ook de komende periode wordt weinig neerslag verwacht. De lage rivieraanvoer maakt de effecten van de droogte steeds zichtbaarder, vooral in hoger gelegen gebieden zonder extra watertoevoer. Het waterschap bereidt daarom maatregelen voor, zoals het tijdelijk verhogen van het zomerpeil met maximaal 10 cm om water langer vast te houden. Ook is bij Utrecht een pomp geplaatst om extra water aan te voeren naar een droog gebied. Hoewel er nog geen grote problemen zijn, blijft het waterschap de situatie nauwlettend volgen. Updates over eventuele vervolgstappen zijn te vinden op onze website.
9 april: Waterschap extra alert door vroege droogte
Status: HuidigNa een nat 2024 zijn de eerste tekenen van droogte in 2025 al vroeg zichtbaar. Februari en maart waren uitzonderlijk droog, de afvoer van de Maas en Rijn is laag en de grondwaterstanden dalen. HDSR is daarom vervroegd overgegaan op het zomerpeil om meer water vast te houden in sloten en kanalen. Hoewel er nog voldoende water beschikbaar is, houdt het waterschap de situatie nauwlettend in de gaten en werkt het samen met partners om voorbereid te zijn op mogelijke maatregelen. De watervraag neemt toe, terwijl de beschikbaarheid afneemt. Een uitdaging die vraagt om slim waterbeheer.