Rwzi Zeist – duurzame nieuwbouw
De rioolwaterzuiveringen spelen een belangrijke rol bij het behalen van de doelen uit de KRW. Afvalwater komt na de zuivering in het oppervlaktewater terecht en moet aan bepaalde normen voldoen, vastgesteld in het Kaderrichtlijn Water (KRW). De huidige rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) aan de Kwikstaartlaan in Zeist haalt de normen voor onder meer stikstof en fosfaat niet. Daarnaast naderen meerdere belangrijke onderdelen van de installatie het einde van hun levensduur.
Van alle zuiveringen die wij beheren is de zuivering van Zeist de laatste die nog niet voldoet aan de Europese KRW. Daarom gaat het waterschap de zuivering vernieuwen. Hierbij ligt de focus op duurzaamheid en circulariteit, want afvalwater is een bron van energie en kunnen we slim hergebruiken. De nieuwste technieken worden ingezet om grondstoffen als cellulose terug te winnen en veel meer microverontreinigingen zoals medicijnresten uit het afvalwater te zuiveren.
Met het vernieuwen van de zuivering draagt het waterschap bij aan schoner water en voldoen we in 2027 aan de eisen van de KRW.
Circulair en spaarzaam
Bij de bouw werken we met Verdygo. Dit is een flexibele en modulaire bouwwijze die makkelijk aan te passen is. Hierdoor besparen we op ontwerpkosten. Onderdelen van de zuivering worden in de fabriek gebouwd en komen kant en klaar aan. Dit is duurzaam en bespaart tijd en geld.
Bestaande constructies van de oude zuivering gaan we zoveel mogelijk hergebruiken.
Bundeling van kennis
Het waterschap werkt bij de bouw van de zuivering samen met adviesbureau Royal Haskoning DHV en de aannemerscombinatie Van Hattum Blankevoort B.V. en Eliquo Water en Energy B.V.
Dit gebeurt in een bouwteam, waar alle partijen vanaf het ontwerp tot en met de realisatie van de zuivering samen hun expertise inzetten.