Klei Salmsteke hergebruikt voor vislift Lopik

Eind september is grond van Salmsteke (Project Sterke Lekdijk) getransporteerd naar de aan te leggen vislift in Lopik. Daar wordt de grond hergebruikt. Door deze samenwerking dragen we bij aan de projectdoelstelling zo duurzaam mogelijk te werken en besparen we kosten.

Grond over door graven nevengeul

Bij Salmsteke wordt, naast dijkversterking, de uiterwaard ingericht voor natuur en recreatie. Onlangs werd een geul naast de Lek gegraven. Daarbij kwam klei vrij. Een groot deel daarvan werd in de dijk verwerkt. Een klein deel bleef over. Daarvan is nu zo’n 200 m3 vervoerd naar de vislift in Lopik. Erno de Graaf, technisch manager van project Salmsteke vindt dit top: “Een van de doelstellingen van het programma is zo duurzaam mogelijk te werken. Door deze samenwerking is slechts transport over korte afstand nodig, waardoor we minder CO2-uitstoot hebben en de kosten voor beide projecten beperken.”

Aanleg van vislift in Lopik

Onlangs werd gestart met de aanleg van een vislift in Lopik (Bij gemaal de Zwaan, nabij Wielsekade). De vislift vormt de verbinding tussen de Lopikerwetering en de Maalvliet van gemaal De Koekoek. De aanleg van de vislift draagt bij aan de vismigratie en daarmee aan de biodiversiteit van het gebied. Theo Buijserd, projectleider bij het ingenieursbureau van HDSR, vertelt: Bij “de aanleg van de vislift werd vervuilde grond aangetroffen. Die moest worden afgevoerd. Daarnaast was extra grond nodig om de vislift netjes in te kunnen passen in het landschap. De samenwerking met Salmsteke is een win-win situatie. De grond wordt hergebruikt en komt van dichtbij. Dat betekent kostenreductie én we dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstelling. Dat vind ik mooi.”