Deel uw ervaringen met het nieuwe wegdek op de Lekdijk

Gepubliceerd op 6 september 2022

Provincie Utrecht, de gemeenten Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Houten, Nieuwegein, IJsselstein en ons waterschap hebben onlangs een proef gestart tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede om een nieuwe uniforme weginrichting op de Lekdijk te testen. Helaas is op het proefvak een ongeluk gebeurd met een fietser, dit betreuren wij ten zeerste.

Vervangen noktegels

De doelstelling van de nieuwe weginrichting is dat het voor alle weggebruikers beter en veiliger gaat worden. Naar aanleiding van recente gebeurtenissen  is besloten andere noktegels te plaatsen. De noktegels zullen komende week worden vervangen.

Langzamer rijden

Langs de weg liggen grasbetontegels. Het doel van deze tegels is dat gemotoriseerd verkeer, indien noodzakelijk, met gepaste snelheid kan uitwijken. Het is nadrukkelijk geen verbreding van de weg en is bedoeld zodat brede voertuigen elkaar kunnen passeren en de kanten van het wegdek niet afbrokkelen. Een bredere weg lokt hogere snelheden en extra geluidsoverlast uit. De gereden hoge snelheden op de dijk zijn mede aanleiding om te komen tot een nieuw wegprofiel, zodat er langzamer wordt gereden en er minder ongevallen zullen plaatsvinden. Om die reden is bij de proef gekozen om om de 20 meter noktegels aan te brengen. De gemeente Lopik en IJsselstein hebben dergelijke noktegels al op de dijk toegepast. Ook in het beheergebied van het Waterschap Rivierenland worden dergelijke noktegels naar tevredenheid toegepast op smallere dijk en plattelandswegen. Bij iedere nieuwe verkeerssituatie geldt dat verkeer moet wennen aan de nieuwe situatie en dat kost normaliter wat tijd.

Enquête

Graag nodigen we u uit om uw ervaringen met het nieuwe wegdek met ons te delen via een enquête. De link naar de enquête wordt na volgende week opengesteld, wij zullen hierover via verschillende kanalen en ook via deze site berichten.

Met vriendelijke groet,

Provincie Utrecht, gemeenten Houten, Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Nieuwegein, IJsselstein en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.