Waterschapsmedewerkers inspecteren 55 kilometer Lekdijk te voet

Gepubliceerd op 17 februari 2022

Dinsdag 1 maart inspecteren medewerkers van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de Lekdijk in Amerongen, Wijk bij Duurstede, Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Schoonhoven. Ze lopen die dag alleen of in tweetallen over de weg en over het buitentalud (aan de rivierzijde) en op sommige plekken over het binnentalud van de dijk. Ze dragen herkenbare reflecterende bedrijfskleding om goed zichtbaar en herkenbaar te zijn op de dijk. Houdt u rekening met hen wanneer u op de dijk rijdt?

Voorjaarsinspectie van de Lekdijk

De Lekdijk wordt tweemaal per jaar te voet geïnspecteerd, in het voorjaar en het najaar. Bij de voorjaarsinspectie is er extra aandacht voor mogelijke schade door drijfvuil als gevolg van hoogwater. De waterschapsmedewerkers bekijken:

  • of de grasmat van de dijk in orde is;
  • of en waar scheuren of verzakkingen zijn;
  • of en waar drijfvuil ligt;
  • of en waar schade is ontstaan door drijfvuil, ijs of het graven van dieren;
  • of en waar op een andere manier de werking van de waterkering wordt beïnvloed.

Op basis van de resultaten van deze inspectie neemt het waterschap maatregelen om de conditie van de dijk weer in orde te maken.

De inspectie van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven neemt één dag in beslag. De inspectie duurt van 8.00 tot ca 16.00 uur. Bij erg slecht weer kan de inspectie worden uitgesteld.

De noordelijke Lekdijk beschermt een groot deel van Utrecht en de Randstad tegen overstromingen. De kans dat de dijk doorbreekt is klein, maar de gevolgen zijn groot; daarom moet de dijk in goede conditie zijn.