Stichtse Rijnlanden wint de tweede prijs bij Circular Challenge

Gepubliceerd op 16 december 2021

Op 14 december 2021 vond de feestelijke finale plaats van de BlueCity Circular Challenge waarin de teams vol trots hun nieuwe, circulaire business cases presenteerden aan een jury en (online) publiek. Vanuit ons waterschap was ook een team afgevaardigd en het scheelde niet veel, of ons team was er met de winst vandoor gegaan. De Hedge Hok, een duurzaam egelhuisje gemaakt van gedroogd digestaat, wat weer een residu is van de biogasproductie door vergisting van gemaaid gras, legde het nipt af tegen de Keipot van het team van Waterschap Rijn en IJssel. De Keipot werd gepresenteerd als een multifunctionele, circulaire verpakking slash composteerbare organische afvalbak. Gemaakt van een reststroom KEI-slib en gemaaid gras.

Over de 'winnaar'

KEI-slib is een reststroom die vrij komt bij de extractie van Kaumera. Kaumera wordt op zijn beurt gewonnen uit proceswater van het zuiveringsproces van de zuivelindustrie. Het slib bestaat deels uit organische stof, calcium en magnesium, en zouten gebruikt bij de extractie. In totaal heeft Waterschap Rijn en IJssel zo’n 1.200 ton droge stof per jaar tot zijn beschikking waar nog niks mee gebeurt – maar als het aan het team ligt komt daar snel verandering in. Natuurlijk feliciteren wij de collega's van Waterschap Rijn en IJssel van harte met hun overwinning! Hun team heeft een mooi product met veel potentie neergezet.

Over de Hedge Hok

Als gezegd maakte ook 'onze' Hedge Hok indruk. Dit product kan bijdragen aan het terugbrengen van de egelsterfte door toedoen van menselijk gedrag. De Hedge Hok maakt van een reststroom die op dit moment geld kost en het milieu belast, een winstgevend product dat bijdraagt aan natuur en biodiversiteit. Want wanneer het huisje na een tijdje vergaat, verrijkt het de bodem met de voedingsstoffen en zaden die in het materiaal zitten.

Meer weten over de Circular Challenge?

Kijk op de website van organisator BlueCity!

Bron: BlueCity


Team Stichtse Rijnlanden

Team Stichtse Rijnlanden met collega Eric van der Zandt

Zie ook: