Aftellen naar 2022 is begonnen

Gepubliceerd op 18 december 2019

De stad Utrecht is begonnen met het aftellen naar 2022, het jaar waarin Utrecht viert dat het 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Dat heeft veel te maken met de afdamming van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede in hetzelfde jaar. En daarom vieren zowel de stad Utrecht als De Stichtse Rijnlanden in 2022 feest.

Aftellen naar 2022

In het Utrechts Archief onthulde wethouder Anke Klein zondag een telraam, dat het aftellen naar 2022 symboliseert. Het duurt vanaf vandaag namelijk nog precies 900 dagen tot de stad jarig is op 2 juni 2022.

Ook onze hoogheemraad Bernard de Jong was erbij: "1122, het jaar dat bisschop Godebald besloot om de Kromme Rijn af te dammen, beschouwen wij als de start van het georganiseerde waterbeheer. Het moerassige gebied rondom de Kromme Rijn kon daardoor ontgonnen worden. Godebald kwam door zijn besluit in conflict met de Duitse keizer Hendrik V. Dit leidde tot een knokpartij tussen hun aanhangers, waarbij de Utrechters trouw zwoeren aan de keizer. Ze zetten Godebald gevangen. De keizer bevestigt op 2 juni 1122, als dank voor hun steun, het stadsrecht. Zo zijn de Utrechtse stadsrechten en de afdamming van de Kromme Rijn met elkaar verbonden".

Waterbewustzijn

Voor De Stichtse Rijnlanden is niet alleen de historie belangrijk. Bernard de Jong: "Het gaat ons om het vergroten van het waterbewustzijn van onze inwoners door historie, heden en toekomst te verbinden. De oude verhalen over de historische strijd tegen het water kunnen ons inspireren voor het toekomstig waterbeheer. Bijvoorbeeld bij het versterken van dijken en bij het inspelen op klimaatverandering".


Het 2022-telraam in Het Utrechts Archief. In het midden (met bril) hoogheemraad Bernard de Jong

Foto: Ton van den Berg

Contactpersoon 2022 bij De Stichtse Rijnlanden is Erik van Capelleveen, erik.van.capelleveen@hdsr.nl of (030) 634 5918.