@grarier - Droogte editie 2025

1 mei 2025

In deze nieuwsbrief leest een update rondom het thema droogte.

Thema: Droogte

Het heeft al meerdere maanden nauwelijks geregend en ook de komende weken blijft het droog. De aanvoer van water via de Rijn en Lek is laag. Daardoor worden de effecten van de droogte steeds beter merkbaar, vooral in hoger gelegen gebieden en op plekken zonder wateraanvoer. Ook in ons gebied is het erg droog voor deze tijd van het jaar. Wat doet het waterschap en wat is daarbij belangrijk voor de agrariërs in ons werkgebied? In deze speciale droogte-nieuwsbrief hierover meer.

Hoe staat het er nu voor?

Naamloos (18)

Het is droog en het ziet ernaar uit dat het voorlopig nog droog blijft. Ook de aanvoer vanuit de Rijn en Lek naar ons gebied blijft laag. Daarom zijn we extra alert. We hebben al maatregelen genomen en bereiden extra maatregelen voor. In enkele peilgebieden met een zomer- en winterpeil hebben we het zomerpeil met maximaal tien centimeter verhoogd. De verwachting is dat er meer gebieden zullen volgen. Hierbij houden we rekening met de mogelijkheden. Daarnaast is afgelopen vrijdag op één locatie bij Utrecht een pomp geplaatst om extra water aan te voeren naar een gebied waar het waterpeil laag is.

Oproep: stem beregenen onderling af!

naamloos_14_

Nu het droog is en de rivieren erg laag staan, is het extra belangrijk om verstandig om te gaan met het beschikbare water. We roepen daarom agrariërs en (fruit)telers op om verstandig om te gaan met beregenen. Stem het beregenen onderling af, zodat we het waterpeil kunnen handhaven. Het is niet toegestaan om het peil in een sloot met meer dan vijf centimeter te verlagen. Het waterschap houdt toezicht op de waterpeilen om significante peilverlaging te voorkomen als gevolg van onttrekkingen.

Onttrekkingsverboden: nog niet, maar wel denkbaar

Verschillende waterschappen hebben al een onttrekkingsverbod ingesteld. In ons gebied is dit nog niet het geval. We hebben een relatief gunstige positie in vergelijking met andere waterschappen. We kunnen vanuit de rivieren Rijn en Lek een groot deel van het gebied van oppervlaktewater voorzien. Dit is anders voor de flanken van de Heuvelrug, dus in grote delen van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist en De Bilt. Het aanvoeren van water naar de Langbroekerwetering kan wel. Maar daarboven houdt het wel op. Zolang er nog voldoende kwel is, vallen de greppels niet droog en geldt er geen onttrekkingsverbod. Wanneer het langer droog blijft, is het instellen van een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater wel nodig voor deze gebieden zonder aanvoermogelijkheid. Dit heeft het waterschap tijdens eerdere droge jaren ook gedaan. Houd hiervoor onze website in de gaten.

Aanhoudende droogte: Wat doet het waterschap?

WhatsApp Image 2025-05-19 at 15.29.33 (1)

Een watertekort kan optreden wanneer er sprake is van een (langdurig) neerslagtekort. In ons gebied gaat dit vaak samen met een laag waterpeil in de Rijn en Lek. Een watertekort kan waterkwaliteitsproblemen opleveren en ook hinder opleveren en op den duur zelfs gevaarlijk worden. Zo kan de scheepvaart last hebben van lage waterstanden, kunnen natuurgebieden uitdrogen, kunnen dijken scheuren gaan vertonen of er treden waterkwaliteitsproblemen op door te weinig of te warm water. Het waterschap neemt dan maatregelen.

Meer weten over droogte?

Problemen met de waterkwaliteit of een waterpeil? Of heeft u andere vragen? Neem contact op met het waterschap.

Volg ons op social media!

LinkedIn Instagram Twitter/X YouTube Soundcloud

Abonneren

Aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief? Ga naar deze pagina op onze website en regel het direct zelf!