Molen Bonrepas doet mee aan recordpoging

Gepubliceerd op 7 april 2022

Zaterdag 9 april doen molenaars uit heel Nederland mee met een recordpoging om zoveel mogelijk molens te laten draaien. Ook molenaar Aart van Rijswijk van onze molen Bonrepas doet mee, net als molenaars in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Hongarije, Bulgarije en zelfs Nieuw Zeeland!

Van 11.00 tot 12.00 uur draaien in heel Nederland meer dan 750 molens. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars hoopt met de recordpoging de interesse voor het ambacht van molenaar te vergroten. In het Jaar van de Molenaar vragen ze aandacht om meer vrijwilligers te werven zodat ook in de toekomst de molens kunnen blijven draaien.

Molen Bonrepas zaterdag open

Iedereen is zaterdag welkom op de draaiende molens waar molenaars bezoekers rondleiden en uitleg geven over de werking van hun molen. Molen Bonrepas in Vlist is van 10.00 tot 14.00 uur geopend; molenaar Aart van Rijswijk vertelt graag alle ins en outs over de meer dan vierhonderd jaar oude molen.

Watererfgoed in De Stichtse Rijnlanden

De molen Bonrepas is de enige poldermolen die nog in het bezit is van De Stichtse Rijnlanden. Tot het einde van de 19e eeuw, toen het stoomgemaal zijn intrede deed, bemaalden maar liefst 40 van dit soort molens de Lopikerwaard.

Behalve molens en stoomgemalen telt ons gebied honderden andere grote en kleine cultuurhistorisch waardevolle elementen, die het verhaal vertellen van het historische water- en dijkbeheer: peilschaalhuisjes, verhoefslagpalen, inundatiesluizen en waakhuizen.  Bekijk onze digitale watererfgoedkaart of stap op de fiets voor een rondje Lopikerwaard.