9 maart 2019: open dag en verkiezingsmarkt

Gepubliceerd op 21 februari 2019

Altijd al willen weten hoe afvalwater wordt gezuiverd? Op zaterdag 9 maart is de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Nieuwegein / IJsselstein open voor publiek. Ook is er die dag een verkiezingsmarkt waarop de tien politieke partijen, die meedoen aan de waterschapsverkiezingen op 20 maart, zich presenteren. Maak kennis met de wondere wereld van de bacteriën die het vuile afvalwater weer schoon maken, wandel mee met de excursie over de Lekdijk, beklim de spectaculaire NAP-klimwand of doe het plastic soep-snorkelspel!. Tussen 11.00 tot 16.00 uur bent u van harte welkom op de zuivering aan het Klaphek 1 in IJsselstein/Nieuwegein.

Rondleiding over de zuivering

Was draaien, onder de douche, WC doortrekken …. En dan? Waar gaat al dat vieze water uit Nieuwegein en IJsselstein eigenlijk heen en hoe wordt het schoongemaakt? En wat mag er nu wel en niet het riool in?

Tijdens een rondleiding over de zuivering laten ervaren rondleiders zien hoe belangrijk het is dat ons afvalwater wordt schoongemaakt en laten ze zien hoe dat in zijn werk gaat. De zuivering Nieuwegein/IJsselstein is extra bijzonder, omdat hij geheel energieneutraal is. Alle energie die nodig is om de zuivering te laten functioneren komt uit het afvalwater.

De rondleidingen zijn geschikt voor iedereen die goed ter been is.

Ontdek de geheimen van de Lekdijk

Houdt u van lekker struinen langs de dijk? U kunt op 9 maart ook mee op wandelexcursie (ca 2,5 km) langs de Lekdijk. Gids Claudia van Ackooij vertelt u over veiligheid en het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk, het belang van een goede grasmat op de dijk en over (de historie van) de dijkbewaking. Wat gebeurt er bij hoogwater, wat doet het waterschap dan en hoe hoog komt het water bij een grote overstroming? De excursies zijn om 12.00 uur en om 14.00 uur en er kunnen maximaal 30 mensen per keer mee. Laarzen of waterdichte wandelschoenen zijn onmisbaar.

Maak kennis met de kandidaten tijdens de Verkiezingsmarkt

Op 20 maart zijn de waterschapsverkiezingen! Weet u al welke partijen meedoen aan de verkiezingen en welke partij het beste uw belangen behartigt?

Op zaterdag 9 maart kunt u tijdens de verkiezingsmarkt nader kennismaken met de partijen en hun kandidaten. Die dag zullen alle tien partijen zich presenteren.

Spectaculaire NAP-klimwand

Tijdens de open dag is er een ruim zeven meter hoge NAP-klimwand. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze onder NAP, dus onder het niveau van de zeespiegel, wonen. En als de Lekdijk doorbreekt, houden veel inwoners in het gebied van het waterschap geen droge voeten. Dat geldt ook voor de inwoners van Nieuwegein en IJsselstein. Hoe hoog komt het water bij u in de straat te staan? Bekijk het op de computer en ervaar het op de klimwand!

Activiteiten voor kinderen

Ook aan uw kinderen is gedacht. Natuurlijk kunnen de oudere kinderen ‘gezekerd’ klimmen op de klimwand. De jongsten kunnen zich uitleven bij de aquaplaytafel. En alle leeftijden kunnen het plastic soepsnorkelspel spelen en microplastics ontdekken onder de microscoop.