Utrechtse basisschool maakt schoolplein watervriendelijk

Gepubliceerd op 14 maart 2019

Basisschool De Baanbreker in de Utrechtse wijk Lunetten heeft met de hulp van kinderen, ouders, bureau RIS en de subsidie ‘Blauwe Bewoners Initiatieven’ van het waterschap hun schoolplein vergroend en watervriendelijk gemaakt.

Hoogheemraad Els Otterman van De Stichtse Rijnlanden bracht vorige week een bezoek aan de school om het vernieuwde plein te bekijken.

Directeur Marieke Boer van De Baanbreker is enthousiast over de subsidieregeling, die bewoners en (belangen)organisaties financieel ondersteunt bij hun watervriendelijke initiatieven: “Ons schoolplein bestond voor 100% uit tegels. Met de nieuwe wadi, die deels gevoed wordt door regenwater van het schooldak, en het groen op het plein ervaren leerlingen en ouders zelf wat er gebeurt als het regent. Er was dan ook veel enthousiasme toen er een flinke bui viel: “Hij (de wadi) werkt!!”

Klimaatbestendige inrichting

Met de vele regenbuien van de laatste weken heeft het vernieuwde schoolplein zijn voorbeeldfunctie voor een klimaatbestendige inrichting al ruim waargemaakt.

In de toekomst worden, door klimaatverandering, regenbuien heviger en langduriger. Ook komen periodes van extreme droogte vaker voor. De Stichtse Rijnlanden wil projecten zoals deze dan ook graag in het zonnetje zetten en ondersteunen.

De subsidie Blauwe Bewoners Initiatieven

De regeling Blauwe Bewonersinitiatieven subsidieert projecten die zorgen voor het vergroten van het waterbewustzijn en duurzaam waterbeheer in ons waterschapsgebied. Want waterbeheer doen we samen!

Per aanvraag stelt het waterschap maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar, waarbij het ten hoogste de helft van de kosten van het project of de activiteit betaalt. Een stichting, vereniging of één persoon namens een groep mensen kan subsidie aanvragen.

Hoogheemraad Els Otterman: “In 2018 hebben 19 verschillende initiatieven in ons gebied subsidie van ons gekregen. Met het geld zijn ijsvogelwanden aangelegd, schoolpleinen vergroend en is de Utrechtse singel natuurvriendelijker gemaakt. Ook voor 2019 is er weer 100.000 euro beschikbaar”.


Directeur Marieke Boer (rechts) toont het ontwerp van het schoolplein aan hoogheemraad Els Otterman (midden) en contactpersoon BBI-subsidie Michiel Anten (links).

De nieuwe wadi op het schoolplein van De Baanbreker

Kijk voor meer informatie over de BBI-subsidie en een kaart met al gesubsidieerde projecten op: