Limietpalen langs Kromme Rijn in Odijk krijgen nieuwe plek

Gepubliceerd op 24 oktober 2018

Deze week krijgen 18 limietpalen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een nieuwe plek. De palen langs de Kromme Rijn tussen Odijk en Werkhoven zijn zo beter beschermd tegen maaischade. Ook worden ze weer in de goede volgorde geplaatst.

De limietpalen, blauwe hardstenen palen met een O en een nummer, zijn rond 1875 geplaatst door het Ministerie van Oorlog. Ze markeerden de nieuwe aanvoerroute van water voor het onder water zetten van landerijen ten noordoosten van Utrecht. Tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht zijn er zo'n 350 geplaatst. Veel van de palen zijn in de loop der jaren verwijderd, maar langs het jaagpad tussen Werkhoven en Odijk zijn er nog 18 aanwezig.

Bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs dit traject, tien jaar geleden, zijn de palen verwijderd en weer teruggeplaatst, maar niet in de juiste volgorde. Ook bleek dat in de loop der jaren enkele palen beschadigd waren door maaimachines. Om verdere beschadiging te voorkomen worden de palen nu aan de kant van het hekwerk teruggeplaatst en wordt rondom elke paal verharding aangebracht. De palen zijn zo beter zichtbaar voor de maaier.

Bij de terugplaatsing is gekeken naar de oorspronkelijke plaats van elke paal, aangegeven op oude kaarten van het Ministerie van Oorlog. De palen stonden vroeger ter hoogte van perceelsscheidingen (zie kaartfragment).


Luchtfoto Kromme Rijn met kaart limietpalen

Luchtfoto Kromme Rijn met kaart limietpalen

Op een recente luchtfoto zijn de oude kaarten van het Ministerie van Oorlog met de limietpalen geprojecteerd. Klik op de link om een grote versie van de foto te openen:

Medewerkers van aannemersbedrijf Lagerweij bekijken waar de palen precies moeten komen.