Waterschap plaatst tijdelijke pomp in Wijk bij Duurstede voor wateraanvoer Kromme Rijn

Gepubliceerd op 16 oktober 2018

Aanstaande woensdag 17 oktober 2018 starten medewerkers van het waterschap met het plaatsen van een tijdelijke pomp met aggregaat op het terrein naast de inlaat van de Kromme Rijn in Wijk bij Duurstede.

Het water in de Neder-Rijn en Lek staat al lange tijd zeer laag. Daardoor kunnen we niet op de normale wijze water inlaten in de Kromme Rijn. Al sinds eind juli staan daarom meerdere tijdelijke pompen te draaien op verschillende plaatsen in het Kromme Rijngebied, onder andere bij de stuw/sluis Cothen. Om op een betere manier water aan te kunnen voeren en de omwonenden van de stuw/sluis Cothen te ontlasten, kiezen we ervoor om de tijdelijke pomp uit Cothen te verplaatsen naar Wijk bij Duurstede.

Wat gaat er precies gebeuren?

Woensdag en donderdag plaatsen medewerkers van het waterschap een aggregaat op het terrein naast de inlaat. Dit is aan de zijde van het parkeerterrein aan het Walplantsoen. Ook plaatsen zij een pomp in het water van de inlaat, aan de kant van de Singelbrug. Via buizen wordt het water vanuit de inlaat over de sluisdeuren bij de Singel naar de Kromme Rijn gepompt. Het verkeer heeft er geen last van, omdat de buizen onder de brug liggen.

Ter hoogte van de Singel is een geruis van stromend water te horen. Het aggregaat zorgt voor enige geluidsoverlast. Hij staat ver van de nabijgelegen woningen af, waardoor we verwachten dat de overlast meevalt.

Wat levert het op?

Door deze pomp hier te plaatsen, kunnen we de Kromme Rijn, het Langbroekerweteringgebied, de stad Utrecht en de Vecht op een meer efficiënte manier van water voorzien.

De onderwaterbeschoeiingen in de Kromme Rijn tussen Werkhoven en Utrecht staan nu gedeeltelijk droog. Er is zorg dat deze langdurende droogstand leidt tot schade aan de beschoeiing. Extra aanvoer van water is gewenst om het peil in dit deel van de Kromme Rijn omhoog te brengen. Ook willen we graag de omwonenden van de sluis/stuw Cothen ontlasten. Tenslotte kunnen we op deze manier meer water richting Utrecht brengen, totaal ca. 3,8 m3/seconde. Dit is hopelijk voldoende om de komende weken zonder neerslag door te komen.

Het hangt van de droogte af, hoe lang we de pomp en het aggregaat op deze plek laten werken.


De tijdelijke pomp bij de inlaat van de Kromme Rijn