Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen grootste warmtepomp van Nederland

Gepubliceerd op 3 oktober 2018

Gistermiddag hebben Michiel van den Berg van Eneco en Constantijn Jansen op de Haar van De Stichtse Rijnlanden een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling van een warmtepomp op het terrein van de rioolwaterzuivering (Proces waarbij afvalwater van huishoudens en bedrijven wordt schoongemaakt, waarna het gereinigde water op het oppervlaktewater wordt geloosd) Utrecht. De warmtepomp wordt met een vermogen van 25MW de grootste van Nederland. Bij ingebruikname in 2021 voorziet de warmtepomp in 10% van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet in Utrecht; dat is 100% duurzame warmte uit gezuiverd afvalwater (Water afkomstig van huishoudens en bedrijven dat in het riool komt via toilet, gootsteen, douche en wasmachine) voor 10.000 huishoudens.

Constantijn Jansen op de Haar, hoogheemraad (Lid van het dagelijks bestuur, vergelijkbaar met de wethouder van een gemeente. Heeft eigen portefeuille met onderwerpen en eigen geografisch aandachtsgebied) bij De Stichtse Rijnlanden: "Warm kraanwater, water van de vaatwasser en water van de douche maken het afvalwater dat bij ons binnenkomt warm. Het gezuiverde afvalwater heeft daardoor zelfs in een koude winter nog een temperatuur van 12 graden. Warmte die nu iedere dag wegvloeit. Door een stuk van ons terrein ter beschikking te stellen aan Eneco, kunnen zij dicht bij de bron een warmtepomp bouwen. Zo gaat zo min mogelijk warmte verloren en kan deze restwarmte gebruikt worden om een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de omgeving".

Eneco is trots op de samenwerking met De Stichtse Rijnlanden. Michiel van den Berg, directeur Heat & Industrial bij Eneco: "Bedrijven en publieke instellingen spelen beiden een belangrijke rol in het verduurzamen van Nederland. Alleen door samenwerking wordt de energietransitie een succes. Dit is daarvan een mooi voorbeeld. Door gebruik te maken van de restwarmte uit het gezuiverde afvalwater zijn we weer een stap dichter bij een volledig duurzame warmtevoorziening in Utrecht".

De gemeente Utrecht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Eneco levert met de verduurzaming van haar stadswarmtenet een belangrijke bijdrage aan het realiseren van die ambitie. Wethouder Lot van Hooijdonk: "De gemeente is enthousiast dat Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de kans verzilveren om warmte uit het gezuiverde rioolwater te halen. Dit is een belangrijke stap om het warmtenet van Utrecht aardgasvrij te maken".


Samenwerkingsovereenkomst warmtepomp

Directeur Michiel van den Berg van Eneco (l) en Constantijn Jansen op de Haar van De Stichtse Rijnlanden (r) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst op de plek van de toekomstige warmtepomp.

Infographic warmtepomp

Infographic warmtepomp voor web

Klik op de afbeelding voor een vergroting