Waterschap treft maatregelen vanwege hevige regenval

Gepubliceerd op 5 september 2018

In het westen van het gebied van De Stichtse Rijnlanden is erg veel regen gevallen: in en rond Woerden ca 88 mm en in de Lopikerwaard zo'n 77 mm. Het waterschap treft maatregelen.

Alle maatregelen die voor de KWA (Kleinschalige Water Aanvoer) zijn getroffen, zijn meteen vanochtend ingetrokken om maximaal water uit ons gebied te kunnen afvoeren:

  • de keerdeur bij gemaal De Aanvoerder in Utrecht is open gezet, het gemaal is uit; de Leidsche Rijn watert weer op normale wijze af richting Amsterdam-Rijnkanaal;
  • gemaal De Koekoek in Lopik maalt weer op volle kracht water uit de Lopikerwaard;
  • het Noordergemaal in Utrecht is uitgezet;
  • de sluis in Bodegraven is gestremd; we laten nu zo'n 20 m3 water uit per seconde. Daardoor is de stroomsnelheid erg hoog.

Plaatselijk (in het gebied in en rond Woerden) is er sprake van wateroverlast; het gaat hier vooral om ondergelopen straten en tuinen. In Spengen is een tijdelijke pomp geplaatst omdat de weg dreigde onder te lopen. De vaste tijdelijke pomp bij de Kerkweg-Noord in Kockengen is aangezet.

In het oosten van het gebied is nauwelijks regen gevallen. Daar draaien de tijdelijke pompen nog steeds door om water aan te voeren vanwege het watertekort.

Het calamiteitenteam dat nog steeds in actie was voor het watertekort werkt nu vooral aan de maatregelen voor wateroverlast.