Waterschap zet steviger in op bestrijding grote waternavel in Oude Rijngebied

Gepubliceerd op 11 juni 2018

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zet dit jaar nog steviger in op de bestrijding van grote waternavel in het Oude Rijngebied. Het waterschap registreert de vindplaatsen in een app. Hierdoor wordt er nauwlettend in de gaten gehouden of de exoten toe- of afnemen. Toezichthouders van het waterschap houden in de gaten of de plant niet terug komt na het verwijderen. Zodra ze de plant toch nog signaleren, verwijderen ze de laatste stekjes.

In het Oude Rijngebied komt de invasieve exoot, grote waternavel, veel voor. De plant heeft hier geen natuurlijke vijanden. Sloten groeien helemaal dicht, waardoor de aan- en/of afvoer van water wordt belemmerd. Ook ontstaan er nadelige gevolgen voor de waterkwaliteit. Inheemse waterplanten komen in de verdrukking en vissen komen in het nauw.

Oproep

Tijdige herkenning van de exoot is van belang. Hoe eerder er ingegrepen kan worden, hoe beter. Daarom is uw hulp hard nodig! Ziet u grote waternavel? Meld het dan bij Winfried van Leeuwen van het waterschap, tel (030) 634 5700, e-mail winfried.van.leeuwen@hdsr.nl.

Houd de exoot uit de sloot

Onlangs heeft het waterschap een mini cursus ‘Houd de exoot uit de sloot’ gegeven aan de vrijwilligers van het Utrecht Landschap. Heeft uw organisatie, bijvoorbeeld een agrarisch collectief, ook interesse in een mini workshop? Neemt u dan contact op met Winfried van Leeuwen van het waterschap, tel (030) 209 7235, e-mail winfried.van.leeuwen@hdsr.nl.