Verwijderen dieselolie Gekanaliseerde Hollandsche IJssel bij IJsselstein nog niet mogelijk

Gepubliceerd op 1 april 2018

Het verwijderen van de laag dieselolie in het water van de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel bij jachthaven Marnemoende in IJsselstein duurt langer dan verwacht. Het waterschap heeft gisteravond een oliescherm in het water aangebracht om de gelekte dieselolie op te vangen. Het scherm doet goed zijn werk, maar de olie is nog niet allemaal tegen het scherm aangedreven.
De stremming voor het vaarverkeer ter hoogte van de jachthaven bij Marnemoende blijft in ieder geval tot en met dinsdag 3 april van kracht.

Nieuwe inspectie 3 april

Dinsdag 3 april 2018 gaan medewerkers van het waterschap kijken of de olie voldoende opeen gedreven is. Als dat het geval is zal de olie met een zuigwagen worden verwijderd. Het waterschap zal tot die strijd de doorstroming op de GHIJ verhogen zodat de olie sneller tegen het scherm drijft.

Stremming vaarweg

De Gekanaliseerde Hollandsche IJssel blijft in ieder geval tot en met dinsdag 3 april gestremd voor het vaarverkeer. De stremming is met borden aangegeven. Vanuit Utrecht is jachthaven Marnemoende wel bereikbaar.

Dieselolie gelekt in jachthaven Marnemoende

In het water van de jachthaven van Marnemoende (gemeente IJsselstein) is zaterdagavond dieselolie terechtgekomen. De olie dreef naar de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. De oorzaak van de lekkage is nog niet bekend.


Het oliescherm

Oliescherm