Waterschap zoekt vrijwilligers monitoring levendige boerensloot

Gepubliceerd op 13 april 2017

Vindt u het leuk om in uw vrije tijd in het veld bezig te zijn en te inventariseren welke water- en oeverplanten er groeien langs de sloot? Kom dan als vrijwilliger ons Levendige Boerensloot Monitoringsteam versterken. De deelnemende sloten liggen in de omgeving van Zegveld, Woerden, Harmelen en in de Lopikerwaard. Interesse? Bezoek dan de introductieavond op donderdag 20 april om 19.00 uur bij Boerbert V.O.F., ’s Gravensloot 14 te Kamerik .

De levendige boerensloot

In het Veenweidegebied ten westen van Utrecht werken agrarische natuurverenigingen (ANV’s) samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aan een levendige boerensloot. De sloten zijn allemaal van agrariërs die hun sloten ecologisch schonen en baggeren. Als agrariërs de sloot op een andere manier beheren, ontstaan er kansen voor de waterkwaliteit. Er loopt een proef met zeventien deelnemers die een andere werkmethode toepassen. Vrijwilligers die regelmatig in het veld te vinden zijn en Aquon monitoren de resultaten. Aquon is een instantie die voor het waterschap monitoort.

Wat gaat u doen

Twee keer per jaar loopt u samen met een andere vrijwilliger langs een of meerdere sloten. U inventariseert dan welke water- en oeverplanten er groeien. Daarbij komt u op het land van de boeren en heeft contact met de agrariër waar u de sloten monitort. Jaarlijks kijken we met de deelnemende agrariërs naar de monitoringsresultaten. Die kunnen weer aanleiding zijn om het agrarisch natuurbeheer van de sloten aan te passen.

Wat vragen we

Het is handig als u al enige kennis van (water)planten heeft, maar dat is niet per se noodzakelijk. Interesse wel! Het waterschap zorgt voor een goed inwerktraject.


Interesse? Meld u aan

Heeft u interesse, vragen of wilt u zich aanmelden voor de introductiebijeenkomst op donderdag 20 april? Neem dan contact op via: boerensloot.monitoringsteam@hdsr.nl