Waterschap en gemeente verwijderen woekerende waterplant in IJsselstein

Gepubliceerd op 25 juli 2016

De vijvers en sloten in de wijk Zenderpark in IJsselstein hebben veel last van een exotische waterplant met de naam ‘ongelijkbladig vederkruid. De plant groeit enorm snel en is slecht voor het waterleven. Ook kan de plant de aan- en afvoer van water ernstig belemmeren. Daarom starten waterschap en gemeente vanaf 25 juli 2016 met het verwijderen van deze waterplanten bij de Maassingel en de Boomgaard. De werkzaamheden duren zes tot acht weken.

Zuurstoftekort, wateroverlast en verstopping

Ongelijkbladig vederkruid zorgt voor diverse problemen. Doordat de plant sterk woekert, verdringt hij vrijwel alle overige begroeiing die van nature in de sloten voorkomt. De grote hoeveelheid planten leidt vooral 's nachts en in de vroege ochtend tot een gebrek aan zuurstof in het water. (Planten maken overdag zuurstof, maar 's nachts hebben ze juist zuurstof nodig en dat halen ze uit het water.) Dit heeft negatieve gevolgen voor vissen en andere waterdieren die zuurstof nodig hebben. Ook zorgen de planten op termijn voor wateroverlast. Ze verstoppen duikers, stuwen en gemalen en bemoeilijken/vertragen hiermee de waterafvoer.

Werkzaamheden

De firma Verduyn voert het werk uit, onder toezicht van ecologisch adviesbureau Natuurzorg. Het verwijderen gebeurt vanaf een boot, met de ‘Hydro Venturi’  techniek. Met deze methode worden de wortels van de plant met een onderwater sproeikop losgewoeld. Dit is nodig om de plant met wortel en al te verwijderen. Een tweede boot pikt de waterplanten op uit het water. Tijdens de werkzaamheden worden ook de rietkragen aangepakt, omdat de exoot daar ook tussen groeit. De boot kan met de ‘Hydro Venturi’ techniek niet overal bijkomen. Op de niet bereikbare ondiepe delen wordt de waterbodem afgedekt met jute doeken. Hierdoor verstikken de wortels van het ongelijkbladig vederkruid. Het jute zelf is biologisch afbreekbaar en verdwijnt na een aantal jaren volledig.

Wat merken inwoners hiervan?

De werkzaamheden vinden grotendeels vanaf het water plaats, op werkdagen tussen 07.00 uur ’s ochtends en 18.00 uur ’s avonds. Er kan mogelijk enige geluidshinder zijn.
Na de werkzaamheden is het water in de sloot eerst wat troebel en zonder planten oogt het kaal. Na enige tijd keren de oorspronkelijke planten als waterlelie en gele plomp weer terug, omdat de wortels van deze planten blijven zitten. Ook wordt het water na enige tijd weer helder. Het oorspronkelijke waterleven heeft dan weer alle ruimte.

Gooi geen exoot in de sloot

Het ongelijkbladig vederkruid is een exoot, wat betekent dat hij hier niet van nature in het oppervlaktewater voorkomt. Het plantje is te koop bij tuincentra en is door mensen (vaak onbewust van de gevaren hiervan) uitgezet in sloten. De bestrijding kost veel geld. Daarom vragen wij vijverbezitters om exotische waterplanten niet in de sloot te gooien, maar in de groene container. Het lijkt misschien zonde om waterplanten weg te gooien, maar als ze eenmaal in de sloot belanden kunnen ze een ware plaag vormen.

Gebruik de app iWaterplant

Ziet u ergens waterplanten waarvan u vermoedt dat het exoten zijn? Maak hier dan alstublieft melding van! Dit kan via de app iWaterplant (verkrijgbaar in de App Store en in Google Play).


Lees meer

Gebruik de app iWaterplant

Het melden van exotische soorten kan heel eenvoudig via de app iWaterplant. U kunt deze downloaden in de AppStore en Google Play.

ongelijkbladig_vederkruid

Eerdere bestrijding