Waterschap plaatst noodpomp in Kromme Rijn bij stuw Cothen vanwege droogte

Gepubliceerd op 13 november 2015

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een noodpomp geplaatst bij de stuw in Cothen. Deze pomp zorgt ervoor dat het gedeelte van de Kromme Rijn tussen Cothen en Wijk bij Duurstede op peil blijft.
Dat is nodig, omdat er vanwege de lage rivierstand in de Neder-Rijn geen water meer ingelaten kan worden in de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede.

Aanvoer via gemaal Caspargouw

Gemaal Caspargouw pompt nu water uit het Amsterdam-Rijnkanaal via de Caspargouwse wetering, de Oude Kromme Rijn en de Kromme Rijn, naar de sluis in Cothen. Daar wordt het water naar het gedeelte van de Kromme Rijn tussen Cothen en Wijk bij Duurstede gepompt.

De schuiven van de inlaat bij Wijk bij Duurstede worden dicht gezet, om te voorkomen dat het water terugstroomt vanuit de Kromme Rijn naar de Neder-Rijn.

Geen gevolgen voor wateraanvoer Utrecht

De inzet van de noodpomp heeft geen gevolgen voor de aanvoer van water naar de stad Utrecht. Er kan nog voldoende water worden aangevoerd.

Droogte

In het stroomgebied van de Rijn heeft het de afgelopen tijd amper geregend. Daardoor is het peil van de Neder-Rijn flink gedaald. Normaal stroomt er water vanuit de Neder-Rijn onder vrij verval de Kromme Rijn in bij Wijk bij Duurstede. Vanwege het lage peil kan dat niet meer.