Creatieve ideeën van leerlingen om je voor te bereiden op een overstroming

Gepubliceerd op 9 juli 2024

400 jaar geleden brak de Lekdijk door. Een groot gebied tot aan Rotterdam en Amsterdam liep onder water. De kans op zo’n overstromingsramp door een dijkdoorbraak is nu een stuk kleiner, maar nooit nul. Dijken worden doorlopend gecontroleerd en regelmatig versterkt, maar extreem weer kan voor extra veel water in de rivieren zorgen. Daarom is het verstandig om voorbereid te zijn op een overstroming. Als waterschap willen we de inwoners van ons gebied daarvan bewust maken en daarbij helpen.

Een handige prijs voor het beste idee

We zorgen voor bewustwording door bijvoorbeeld gastlessen te geven op middelbare scholen in Houten over veilige dijken, de doorbraak van de Lekdijk in 1624 en hoe ze zelf voorbereid kunnen zijn op een dijkdoorbraak. Als onderdeel van die gastlessen vroegen we de leerlingen hoe zij hun omgeving zouden overtuigen om zich voor te bereiden op een overstroming. We maakten er een wedstrijd van met een handige prijs voor het beste idee: een noodradio die het overal doet.

De winnaars namen hun prijs in ontvangst op het waterschapskantoor

Gwen, Amber en Milou van Yuverta vmbo Houten wonnen de wedstrijd met hun ‘Wat als’-journaal. Daarin geven zij precies de goede tips om je voor te bereiden op een overstroming, met een flinke dosis humor. Eind juni namen zij en hun docent meneer Postma hun prijzen in ontvangst op het waterschapskantoor. Hoogheemraad Willem van der Steeg en Marjan Blom (adviseur Educatie) gaven de winnaars ook een rondleiding door het kantoor. Ze zagen niet alleen hoe onze werkplek er tegenwoordig uit ziet, maar ook hoe er eeuwen geleden al werd gewerkt aan dijkbewaking en waterbeheer.

Nog meer creatieve ideeën

De muzikale rap van Pepijn, Sienna, Emina en Lisanne eindigde op de tweede plaats. Zij schreven een supergoede tekst met mooie woorden op een prachtige cadans; heel origineel. De derde plaats was voor Robin, Anne, Lianne en Gwendolyn. Ze behaalden die met een checklist voor het noodpakket, een poster die iedereen zó kan ophangen in de meterkast.

Bereid je ook voor op een overstroming

We hopen dat de ideeën van de leerlingen je inspireren om je voor te bereiden op een overstroming. Kijk op overstroomik.nl hoe hoog het water bij jou thuis kan komen en begin vandaag nog met het aanleggen van een noodpakket. Zo’n pakket is trouwens ook heel handig voor andere noodsituaties, zoals een grootschalige stroomstoring.


1e plaats: 'Wat als journaal' van Gwen, Amber en Milou

2e plaats: Muzikale rap van Pepijn, Sienna, Emina en Lisanne

3e plaats: Checklist poster van Robin, Anna, Lianne en Gwendelyn