Groen Groeit Mee in het Hollandsche IJsselgebied

Gepubliceerd op 15 februari 2024

Samen met Provincie Utrecht, Staatsbosbeheer en gemeenten IJsselstein, Montfoort, Nieuwegein en Utrecht gaan we een gebiedsgerichte samenwerking in het Hollandsche IJsselgebied aan. De samenwerking heeft als doel om ervoor te zorgen dat de inwoners in en om het gebied ook in de toekomst kunnen genieten van een groene en gezonde leefomgeving. Hoogheemraad Bert de Groot (HDSR) ondertekende op 15 februari 2024 de samenwerkingsovereenkomst om de samenwerking vast te leggen: “En nu samen met de mensen uit het gebied aan de slag!”.

Het buitengebied langs de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel, het Hollandsche IJsselgebied, ligt in een regio met een hoge druk op de ruimte. Er komen veel woningen bij in de omgeving en daarnaast vragen ook opgaven voor natuur, water, recreatie, mobiliteit en (zonne)energie om ruimte. Dit deel van het Hollandsche IJsselgebied is één van de vier Groen Groeit Mee voorbeeldgebieden waarin de partners de ambities van Groen Groeit Mee in de praktijk gaan toepassen.

Groen Groeit Mee

Groen Groeit Mee is de ambitie van veertig samenwerkende partijen om recreatief groen, water en landschap mee te laten groeien met het stijgende aantal woningen en inwoners in de provincie Utrecht. Inwoners, beheerorganisaties, de landbouwsector en andere partijen betrekken we daar actief bij.

Aan de slag samen met agrariërs, ondernemers, inwoners en recreanten

De komende twee jaar werken we met alle gebiedspartners samen aan een zogeheten ontwikkelperspectief: een plan waar we inwoners, agrariërs, andere ondernemers en (belangenverenigingen van) recreanten in het gebied actief bij betrekken. In het ontwikkelperspectief staat straks welke kansen en mogelijkheden zij in het gebied zien rondom waterveiligheid, klimaatadaptatie, natuurrealisatie, recreatie, flexwoningen en de opwekking van duurzame energie. Al lopende ontwikkelingen in het gebied, zoals de verlegging van de waterkering tussen Achthoven en IJsselstein, worden meegenomen in het ontwikkelperspectief.


Ten zuidwesten van de stad Utrecht, tussen de dorpsrand van IJsselstein en de N228, ligt het Hollandsche IJsselgebied. Het gebied is ongeveer 400 hectare groot en wordt doorkruist door rivier de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Het Hollandsche IJsselgebied ligt in een regio met een hoge druk op de ruimte. Er komen veel woningen bij in de omgeving en daarnaast vragen ook opgaven voor natuur, water, recreatie, mobiliteit en (zonne)energie om ruimte.

Foto: Huisinga Fotografie