Waarschuwing schaatsers: zwevende ijslaag

Gepubliceerd op 9 januari 2024

Als het vriest wordt aan de waterschappen vaak gevraagd of we onze gemalen kunnen stilzetten. Door de gemalen uit te zetten, stroomt het water in sloten en op rivieren minder snel en krijgt de ijsvorming meer kans. Normaal faciliteren wij dit graag. Door de hoogwatergolf, de bijbehorende hoge waterstanden en de overlast die deze veroorzaken, kunnen we hier dit jaar helaas niet aan meewerken. We moeten het water af blijven voeren en kunnen de gemalen niet stilzetten. De waterveiligheid is, net zoals bij de vorige hoogwatergolven, niet in gevaar.

Zwevende ijslaag

De vorst in combinatie met het afvoeren van water kan zorgen voor een zwevende ijslaag. Hierbij vormt zich een ijslaag op het water, terwijl het waterpeil onder het ijs zakt. Het ijs heeft zich vastgevroren aan de oevers en zakt niet mee. Er ontstaat dan ruimte tussen het ijs en het water en het ijs lijkt te zweven. Ook deze ijslaag is erg zwak: ga er niet op staan!

Schaatsen

Donderdag lijken de temperaturen alweer te stijgen. De verwachting is dat de ijslaag slechts vier centimeter dik kan worden en daarmee überhaupt niet sterk genoeg wordt om op te schaatsen. Wij adviseren om het te houden bij schaatsen op kunstmatig gecreëerde ijsbanen, zoals in Doorn.